Rundt hundre frivillige bidro i helgen til redningsaksjonen hvor spekkhoggerne i Trælvikosen ble drevet ut i åpent hav igjen. Aksjonen var ledet av forskere på området. De fryktet at dyrene ikke fikk i seg nok mat i osen. Både privatpersoner på sosiale medier, lokale og nasjonale medier viet saken oppmerksomhet, og brønnøyværingene fikk vist fram sin dugnadsånd og engasjement for dyrene.

Man kan avfeie slike dyresaker som tabloide, men engasjementet de vekker viser også at de fleste av oss har stor omsorg for naturen. Psykologiprofessor Reidulf G. Watten ved Høgskolen i Lillehammer kaller overfor NRK Nordland engasjementet for «en dyp menneskelig handling». Han bruker fremmedordet biofili for det som skjer når vi mobiliseres emosjonelt når dyr lider eller er skadet, et fenomen som tilskrives menneskenes tilknytning til naturen.

I en verden som har store miljøutfordringer er det godt å se at vi engasjeres av dyreskjebner. Vi så noe av det samme engasjementet da det tidligere i år ble kjent at det er store mengder plast i verdenshavene, eksemplifisert ved at hvalen som måtte avlives på Sotra hadde 30 plastposer i magen – poser med dansk og engelsk tekst på. Snaue to år etter at regjeringen droppet den utskjelte plastposeavgiften så plutselig brede lag i folket galskapen i at menneskeheten pøser plast ut i verdenshavene.

I disse dager relanseres Erik Dammanns bok «Fremtiden i våre hender». Den startet en folkebevegelse da den først kom ut i 1972. Dammann satte ord på miljøkonsekvensene ved velstandsveksten og livsstilen i Vesten. Hans kritikk vakte gjenklang over nesten hele det politiske spekteret. Veksten fortsatte, men vi har hatt med oss Damman-perspektivet, og i dag anerkjenner de fleste partier - på ulike måter - at økonomisk vekst må være miljømessig bærekraftig.

Folks ektefølte engasjement for dyrene og for naturen er godt å ha med seg inn i en framtid hvor det trengs handling, blant annet for å stoppe klimaforandringene.

Miljøpartiet De Grønne, som hadde landsmøte i helgen, ligger på kanten av sperregrensen. Ikke alle identifiserer seg med deres kompromissløse tiltak. Men med tverrpolitisk enighet og engasjement, som vi nå blant annet ser mot plastfourensingen i havet, kan man få til mye. Naturengasjementet ligger dypt i de fleste av oss, uansett partifarge.

Matti Riesto