Norsk Sykepleierforbund (NSF) har ved flere anledninger løftet inn behovet for en aktiv seniorpolitikk i Brønnøy kommune. Vi har løftet inn dette på toppledernivå.

Vi har også løftet dette til politisk nivå, gjennom våre budsjettkommentarer for budsjett 2023.

Vi har i begynnelsen av februar 2023 sendt inn skriftlig vår bekymring rundt en fraværende systematisk seniorpolitikk. Denne har vi ikke fått svar på.

Så langt er det ikke kommet noe initiativ fra arbeidsgiver for å ta tak i dette. Vi har heller ikke registrert et initiativ fra politisk hold.

Vi mener at det er et stort behov for å legge til rette for å beholde kritisk kompetanse i organisasjonen, og våre seniorer er nettopp det- kritisk kompetanse, og dette arbeidet starte fortløpende.

Seniorpolitikk i arbeidslivet er definert som:

«Virksomhetens og samfunnets strategier for å forebygge uønsket tidligpensjonering og gjøre det mer attraktivt for seniorer å fortsette lenger i arbeid.

Seniorpolitikk omhandler all aktivitet som har som formål å rekruttere, utvikle og beholde seniormedarbeidere og deres kompetanse, til beste for virksomheten, samfunnet og den enkelte.

I arbeidslivet defineres alle over 55 år som senior, og seniorer fra 55-74 år utgjør ca 20% av landets arbeidsstyrke.» (Senter for seniorpolitikk)

For sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre er den gjennomsnittlige pensjonsalderen 58 år.

Dette er svært alvorlig, nærmest sjokkerende, med nåværende og fremtidig demografi, der barnetallet går ned og antall pleietrengende og skrøpelige eldre går bratt opp. Samtidig går andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder ned. Vi har allerede, og vil i økende grad, oppleve mangel på arbeidskraft og kompetanse. Dette gir store utfordringer med å opprettholde verdiskapning og velferdsordninger.

I Norge i dag mangler vi 7.000 sykepleiere og spesialsykepleiere. Dette er den gruppen KS selv melder som vanskeligst å rekruttere.

Seniorene utgjør en viktig del av Brønnøy kommunes samlede arbeidsstyrke, å ta i bruk denne arbeidsstyrken på en bedre måte vil være et av svarene på utfordringene rundt mangel på kompetanse og arbeidskraft.

I Brønnøy har vi, slik NSF ser det, store utfordringer innen helse, både når det gjelder å rekruttere og beholde kompetanse. Vi ser heller ingen proaktiv og fremoverlent arbeidsgiverpolitikk, enda dette er en lenge varslet, og nå pågående alvorlig situasjon.

Sykepleierne utgjør kritisk kompetanse, men Brønnøy kommune synes ikke, gjennom en aktiv arbeidsgiverpolitikk, å erkjenne det.

Med situasjonen i Helse Nord, der kommunene blir pålagt nye og spesialiserte oppgaver, Helsepersonellkommisjonens rapport, samt egne erfaringer med få eller ingen søkere til ledige stillinger for sykepleiere i Brønnøy kommune, skulle man tro at dette var jobb nummer én: Nemlig å sikre kvalifisert arbeidskraft, og dermed sikre faglig forsvarlighet i all tjenesteproduksjon, til en pasientgruppe som blir stadig sykere, med komplekse og sammensatte lidelser som krever høy kompetanse, i tillegg til en forsvarlig bemanningsnøkkel, med nok arbeidskraft.

Når dette er sagt:

* Vi har ingen aktiv seniorpolitikk eller strategi. Våre seniorer velger å gå av med pensjon når de kan.

* Seniorer etterlyser en aktiv og offensiv seniorpolitikk, ikke alle ønsker å gå av, men klarer ikke å stå i jobb på grunn av manglende tilrettelegging.

* Det seniorer etterlyser, er kartlegging av ønsker og behov for å stå lenger i jobb, samt at tiltakene iverksettes.

* Seniorer er i utgangspunktet lojal mot, og knyttet til sin arbeidsplass, de flytter ikke lett på seg.

* Seniorer er kulturbærere og formidler kunnskap til unge og uerfarne arbeidstakere.

* Nøkkelkompetanse forsvinner ved avgang av seniorer.

* Unge arbeidstakere (fagpersonell med høyere utdanning) har et omkringliggende arbeidsmarked som rekrutterer fra Brønnøy kommune. Våre sykepleiere er attraktive på arbeidsmarkedet.

* Vi ser at unge arbeidstakere, sykepleiere, søker seg bort fra kommunal virksomhet ved anledning.

* Unge sykepleiere slutter ofte i yrket. Én av fem slutter i løpet av de første fem år. Oppgitt årsak er ofte for stort ansvar og lav bemanning.

NSF ber arbeidsgiver sette i gang et arbeid, partssammensatt, med aktiv medvirkning fra NSF og andre berørte arbeidstakerorganisasjoner, for å klarlegge og kartlegge utfordringsbilde, se på nødvendige tiltak og ta de nødvendige grep for å sikre arbeidskraft og kompetanse, i en sektor med store og økende behov nå, og fremover i tid.

Vi ber både arbeidsgiver og politisk nivå ta tak i dette . Vi er allerede sent ute i kampen om kompetansen.

Dette haster- hva er det vi venter på?

Og imens ser vi at sykepleiere søker seg bort fra Brønnøy kommune og våre seniorer går av med tidligpensjon så fort de kan, er det slik vi skal bygge fremtidens kommunehelsetjeneste?

Vi bare spør!

Brønnøysund 22.03.2023

Heidi Kristin Sæthre

HTV Norsk Sykepleierforbund/Fylkesstyremedlem NSF Nordland