Den er et skikkelig sommertegn, debatten om turistfiskerne. I år har den blitt sparket i gang av forsker Maria-Victoria Solstrand ved Norges fiskerihøgskole. Hun mener at turistene fisker langt mer enn de 13.000 tonnene med fisk som Havforskningsinstituttet har regnet med. Det baseres blant annet på tall fra Island, som viser at turistene fisker mellom 48 og 61 kilo per båt per dag.

Det er mulig at tallet er høyere enn de ti daglige kiloene per båt som Havforskningsinstituttet har regnet med, men samtidig er det riktig som turistfiskerne sier: Man får ikke fisk hver dag, og langt fra slike store mengder.

Noen lever av å fiske, andre av å leie ut til utlendinger som gjør det. Det man kan være enige om, er at fisken er en begrenset ressurs. Det skjønner også utlendingene. Mange av dem kommer fra land hvor jakt og fiske har vært langt mer regulert og et gode for de få enn det har vært her i nord.

I dagens avis nevnes løsningen med at turister kunne betalt en avgift, nærmest fortollet, fisk over 15-kilos grensen. En løsning med avgifter, samt kontroll fra utleierne, er ingen dum idé. For fisken er en felles ressurs. Derfor burde også oppdrettsnæringen betalt inn til fellesskapet for sine lønnsomme konsesjoner.

Leder, Brønnøysunds Avis  9. juli 2015