Aftenposten sin fotoutstilling «Ett år med krig i Europa» dokumenter hverdagen til noen av de som ble berørt av Russland sin invasjon av Ukraina.

Fotografer og reportere fra Aftenposten var til stede i Ukraina måneden før krigen brøt ut og i tiden etterpå, og utstillingen viser i kronologisk rekkefølge menneskene som ble påvirket av krigen. Både de som flyktet, de som ble igjen og de som måtte starte livet på nytt i et annet land - men også de som opplevde at deres land hadde gått til angrep på sitt nabofolk. Bildene er fra Ukraina, Polen, Russland og Norge. I tillegg til å se bildene i utstillingen, får publikum mulighet til å lese historiene bak bildene ved å skanne en QR kode med mobilen.

Det er rart egentlig, hvor raskt vi mennesker klarer å omstille oss i krisetid. Hvor raskt det går fra at unntakstilstand blir den nye normalen. Da krigen brøt ut for litt over et år siden, var vi sjokkerte og så med vantro på reportasjene på nyhetene fra Ukraina. Det var helt uvirkelig at det brøt ut fullskala krig i et europeisk land. Engasjementet var stort, også her i Norge, og mange mobiliserte til innsamlingsaksjoner, organiserte transport til Norge, åpnet opp hjemmene sine eller sendte nødhjelp nedover. Men etterhvert som tiden gikk, så ble de daglige reportasjene om krigens utvikling til en del av hverdagen. For mange av oss går livet videre og vi fortsetter med vårt. Sjokket har lagt seg, nye innbyggere fra Ukraina blir en del av det dagligdagse. Vi har omstilt oss og justert oss.

Da er det så bra at Aftenposten ha laget denne utstillingen. Og at vi ha fått den til Vega. Det er en mulighet for oss å ta inn over oss at for ganske mange i Europa, så er det fortsatt unntakstilstand. Hverdagen er på ingen måte tilbake.

Krig har så mange skjebner. Krig handler ikke bare om de som er i frontlinja og blir hardt skadet eller dør. Krig er også de som må forlate hjemlandet sitt, hverdagen sin og livet de lever, uten at de ønsker det. Krig er de som må forlate sine nærmeste som ikke kan reise, og som hver dag går med en knugende bekymring om hvordan det vil gå med dem. Krig er de som har røtter og tilhørighet til begge sidene og som blir satt i et dilemma om å må velge hvilken side de skal stå på. For uansett valg, så vil det få konsekvenser. Krig er de som mister håpet om at det igjen skal bli mulig med en god framtid i landet sitt og som ikke ser noen annen løsning enn å forlate livet. Krig er naboland som må håndtere den største flyktningestrømmen i Europa siden andre verdenskrig.

Det kommer et tidspunkt når krigen er over, når landet skal bygges opp igjen, befolkningen skal flytte hjem og hverdagen skal tas tilbake. Det kommer til å ta tid og det ukrainske folket vil trenge vår støtte i lang tid framover. Frem til den tid må vi stå i solidaritet med de som har fått livet sitt snudd på hode. Selv om vi fortsatt har hverdagen vår intakt, kan vi ikke tillate oss å glemme de som helt uforskyldt har fått livet sitt satt på vent. For de som har mulighet til å besøke utstillingen, ta dere tid til å se på bildene og les artiklene. Bruk utstillingen og det journalistiske arbeidet til å holde engasjementet for Ukraina sin befolkning oppe, sånn at vi også i tiden fremover er til støtte og hjelp for våre medmennesker som fortsatt lever et liv i unntakstilstand.

Hilde Sprækenhus Varaordfører i Vega Fylkestingskandidat for Ap