Første uke av august var det Nordisk folkeriksdag på Vega - 25 år etter at den aller første utgaven av arrangementet ble arrangert på Vega i 1990. Da var det EU-kamp og engasjement. Årets utgave ble mer for de spesielt interesserte - men det var de som var hærførere da nei-siden vant folkeavstemningen i 1994.

Økonomisk har vi ikke lidd under å ha stått utenfor. I de drøyt 20 årene siden folkeavstemningen har Norge opplevd en nesten uavbrutt økonomisk vekst. Mye av dette kan knyttes til oljepris og rimelige kinesiske varer, men det har nok også gagnet oss å kunne ha en uavhengig økonomisk kurs og et levende landbruk - sammenlignet med våre skandinaviske naboland. Samtidig er Norge vevd inn i det europeiske samarbeidet gjennom EØS-avtalen. Gjennom den pålegges vi på mange områder EU-standard, men den gir oss også markedstilgang.

Og stadig står det nye slag. Denne uken går høringsfristen ut for regjeringens forslag om å inngå såkalte bilaterale investeringsavtaler. Forslaget omfatter også investor-stat tvisteløsning (ISDS), som gjør at multinasjonale selskaper kan saksøke Norge i internasjonale domstoler. Dette kan gjøres uten å gå veien om norsk rettsvesen først, slik kravet er i dag.  Slik kan multinasjonale selskaper, via sine advokater, få påvirkning på norsk lovgivning. ISDS flytter makt ut av Norges grenser og bør fjernes i forslaget.

Leder, Brønnøysunds Avis tirsdag 11. august 2015