Ved flere anledninger de siste måneder har vi kunnet lese i avisa om arbeidsforhold for ansatte i Brønnøy kommune. Vi har også lest at Brønnøy kommune har leid inn et privat firma, Godt Arbeidsmiljø AS (GA), som består av to personer. Dette firmaet ble etablert 26.09.2016 og er dermed ganske «ferske i faget». Innleie av dette firmaet skal ha kostet Brønnøy kommunen minst 500.000 kr.

Jeg er kjent med at det i i løpet av 2017 har vært flere varslingssaker mot ledere i kommunen. Jeg har vært involvert i en av dem. For ordens skyld; jeg er ansatt i Brønnøy kommune, men har varslet som privatperson.

«Min» sak startet i februar i fjor og ble avsluttet før jul. Saken er lang og altfor komplisert til å gå i detaljer om i avisa, men jeg har opplevd skremmende og bekymringsfulle holdninger både hos rådmann og en virksomhetsleder. Flere ansatte innenfor vedkommendes område har vært involvert, og GA har vært innleid av kommunen for å håndtere saken.

GA har benyttet en såkalt «Faktaundersøkelse» , som blant annet går ut på at alle involverte parter blir innkalt til intervju. Det skrives referat fra hvert intervju, og senere i prosessen skal hver enkelt uttale seg om utsagn andre har kommet med under intervju, såkalte «kontradiksjoner». Videre har GA skrevet en rapport og kommet med en konklusjon i saken.

To av oss som var til intervju ble nektet å ha med tillitsvalgt, men fikk lov å ha med en bisitter. Det førte til at to utenforstående, privatpersoner, fikk inngående kjennskap til den aktuelle varslingssak, til interne forhold i Brønnøy kommune. Jeg stiller da et stort spørsmål ved om Brønnøy kommune og GA har overholdt sin taushetsplikt i denne saken.

I fagbladet: Fri Fagbevegelse 15/ 3-18 skriver NTL-NAV tillitsvalgt Trygve Baltzersen at han mener metoden som kalles «Faktaundersøkelse» er helt uegnet, og at den i verste fall fungerer som straff for ansatte, som for eksempel de som varslet. Metoden spiller ofte tillitsvalgte ut over sidelinja.

Baltzersen uttaler videre: «Arbeidsmiljøet blir skadelidende. Etter en «frifinnelse» er det ikke noe å gjøre med arbeidsmiljøet lengre. Og at det er taushetsbelagt, gjør at det ikke blir noen diskusjon om å komme videre.» Han mener også at det er en vanvittig ressursbruk i disse undersøkelsene.

I samme artikkel uttaler advokat Bent Endresen: «I motsetning til en rettslig prosess, er «Faktaundersøkelse» en inkvisitorisk prosess der etterforsker, anklager og dommer er den samme. De som går inn til et intervju aner ikke at de plutselig går fra å gi informasjon til å bli sikta».

Endresen skriver videre: «Det er arbeidsgiver som gir mandatet og betaler for undersøkelsen, ofte flere hundre tusen kroner. Firmaet som blir leid inn for å utføre undersøkelsen biter ikke handa av den som forer deg. Om du avgir flere konklusjoner som kritiserer ledelsen, får du kanskje ikke flere oppdrag. Det er butikk, og de som blir leid inn tjener sine herrer».

Veldig mye av det vi kan lese i denne artikkelen i Fri Fagbevegelse er nettopp det vi har opplevd i Brønnøy kommune og med GA. I tillegg til saken jeg har vært involvert i, har det i 2017 vært en annen varslingssak mot nevnte virksomhetsleder. Etter flere måneder med møter, intervjuer og kontradiksjoner ble den ene varslingssaken avsluttet i sommer, og «min» sak før jul. Kun noen få personer har fått lese konklusjonene, og de er selvfølgelig pålagt taushetsplikt. Vi andre som har vært involvert, står igjen med mange store og ubesvarte spørsmål. Hva skjer videre? Hvilke konsekvenser har det fått, og hvilke tiltak er satt i verk mot den det er varslet mot? Er det sånn at arbeidsgiver, her ved Brønnøy kommune, har monopol på sannheten?

Siden de to sakene startet i fjor, er jeg kjent med at flere ansatte har følt seg trakassert, og skremt til taushet. De har vært redde for både represalier og oppsigelse.

I et møte med rådmann, virksomhetslederen og tillitsvalgt i april 2017, opplevde jeg blant annet at nevnte virksomhetsleder kom med en direkte løgn om meg. Dette ble selvfølgelig motsagt av meg, mens rådmannen forholdt seg helt taus. I løpet av møtet kom også rådmannen med et par dårlige vitser, og lurte på om tillitsvalgt manglet humor. Da møtet var over, avsluttet rådmannen med en strofe av: «Nei så tykk du har blitt ...»

Et par uker senere mottok tillitsvalgt et referat fra dette møtet, skrevet av virksomhetslederen, som det altså er varslet mot.

For meg virker dette som en total mangel på forståelse og respekt for de ansatte, og for alvoret i denne saken.

Hvordan kan man ha tillit til ledere som prøver å fleipe bort noe så alvorlig som trakassering av ansatte? Er ikke Brønnøy kommunes egne etiske retningslinjer i bruk lenger?

Selvfølgelig, og heldigvis, er det mange i kommunen som ikke vil kjenne seg igjen i en sånn beskrivelse. Noe annet ville vært katastrofalt.

Det har vært stilt spørsmål ved om vi har en fryktkultur i Brønnøy kommune. For meg er svaret at: Ja, det mener jeg vi har! I løpet av siste året har jeg fått kjennskap til mange ansatte med ulike erfaringer og historier, men ingen tør å stå fram.

Gjertrud Krokaa stiller flere spørsmål i sitt innlegg i avisa 27. mars. Rådmannen har i samme avis et kort svar på et par av spørsmålene. Resten av spørsmålene står fortsatt ubesvart. Jeg kan ikke se at noen av våre politikere har uttalt seg. Er det fordi de ikke vet hva som foregår, eller er det andre årsaker? Jeg håper det ikke er fordi de synes dette er greit.

Med dette innlegget ønsker jeg ikke et svar fra hverken rådmann eller andre i administrasjonen som henviser til taushetsplikt, at de ikke kan kommentere enkeltsaker eller at mine utsagn får stå for egen regning. For meg er det også uten verdi at ordføreren skal uttale at han har full tillit til rådmannen.

Jeg ønsker at folk i Brønnøy kommune skal få et innblikk i noe av det som skjer i kommunen vår. Vi har fått en rådmann som har holdt ut her i fire år, og jeg er sikker på at han gjør en utmerket jobb på mange områder. Vi har også mange dyktige ledere som også gjør en utmerket jobb.

Men når ledere bruker sin makt og posisjon, benytter kjente hersketeknikker, snakker folk «i senk», skremmer folk til taushet og direkte lyver for å fremme sin egen sak, er det ikke greit. Det er heller ikke greit at rådmannen beskytter «små og store» ledere i kommunen, og at de kan fortsette sin «gjerning» som om ingenting har hendt.

Jeg er kjent med at flere ansatte i kommunen sliter med konsentrasjon og søvnproblemer og er sykemeldte på grunn av forhold på arbeidsplassen sin.

Er det slike forhold vi ønsker å ha i Brønnøy kommune?

Brønnøysund - 11. april 2018,

Merete Larsen