Tarmkreftkirurgi bør omgående tilbake til Nordlandssykehuset i Bodø (NsB). Siden oppstart av robotkirurgi ved NsB høsten 2016, hadde sykehuset 7. nov.2022 gjennomført 1000 robotassisterte operasjoner.

Over siste året har vi sett utøvd en type uverdige, sjikane organiserte aksjoner mot forvaltning, mot styremedlemmer og mot ledelse av Helse Nord. Uverdig aksjonsformer hvor aktørene burde ha vært stilt til ansvar.

Opprop i media: Stem nei til Helse Nords alenegang. Grunnløs sverting og media-opprop mot ledelse og styret i Helse Nord:

"Kupp uten drøfting av fellesskap" og anropet: "Nå trenger vi et nasjonalt helseopprør ".

Et opprop for aksjon som ble bifalt av 202 kommuneoverleger, fastleger og legeforeningsledere i Nord- Norge. Hva er dette? Hvor står Helsefellesskapene med tre samarbeidsnivåene og formålene med bærekraftig helse- og omsorgstjenester i samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunal helse – og omsorgstjeneste?

Splitt og hersk

Termer som ikke er ukjent fra sykehus-prosessen på Helgeland. En prosess, opprinnelig en åpen, forutsigbar og etterprøvbar medvirkningsprosess", et planprogram for felles sykehus-struktur for Helgeland.

En prosess som ble ledet av helseforetaket for Helgeland, i kontor-felleskap med Rana sykehus.

En medvirkningsprosess for kommunene på Helgeland som etter hvert ble omgjort til en lukket og forvaltet prosess fra Rana, i strid med det som var lovet.

Rana organisering.

En ledet og styrt prosess, av lokale politiske organer, næringslivsaktører, helseforetak med ansatte, med ledelse og styret av Helgelandssykehuset HF, samhandlende med politisk organisasjoner og miljøer i Rana.

Tett samarbeid med innleide engasjerte rådgivningsfirmaer, revisjonsfirmaer, kjøpt og betalt.

Sentralt i nettverket er media, engasjerte identiteter lokalt, regionalt og nasjonalt. Et sentralt utøvende maktorgan på Helgeland mot øvrige byer, tettsteder og bosetninger langs kyst, på øyer og innland.

Et lukket organ som har arbeidet ensrettet for et hovedsykehus for pasienter i Rana, men feilplassert for beboerne på Helgeland.

Ministerens vedtak for et akuttsykehus til Sandnessjøen og omegn

Hovedsykehuset for Rana, en helseinstitusjon plassert i nordlige yttergrense av geografi og med lange pasientreiser for største del av befolkning på Helgeland.

Tverrpolitisk enighet fra Stortinget, gjorde at helseminister Bent Høie signerte foretaksprotokollen med Helse Nord, 27.januar 2020, med vedtak: Et Hovedsykehus for Helgeland , «et Akuttsykehus» til Sandnessjøen og Omegn. Et sykehus i Rana som «etableres som akuttsykehus.»

Ordfører Waage fra Rana utlyste «omkamp» mot vedtaket.

En utlyst «vendetta» mot samarbeidende Helgelandskommuner for et nærsykehus for alle beboere og pasienter på hele Helgeland.

Ingen - likeverdige sykehus-.

Strukturvedtaket for Helgelandssykehusene ble overlevert for oppfølging av helseforetakets ledelse i Rana. Ledelsen tar grep og organiserer dannelse av Klinikk funksjon for to små sykehus, definerte; - likeverdige sykehus.

Sterk bifall fra kommunestyret i Rana, da sykehuset i Sandnessjøen vedtas bygget i sentrum av Sandnessjøen. Det vil styrke prosessen videre for Rana sykehus.

Ingen reagere på svarbrev fra helseminister Bent Høie til ordfører Waage i Rana 16.okt.2020, med korrigering: « --- det er ikke fra foretaksmøte i januar i år brukt begrep som likeverdige sykehus-.»

Historien

Historien som følger de siste 2 år er:

Styre i Helse Nord vedtar flytting av tarmkreftkirurgien fra Nordlandssykehuset i Bodø til by-sykehus i Rana. Før styre-vedtak gir professor og styremedlem en visjon om fremtidig tarmkreftkirurgi, og gir sin anbefaling for flytting av tarmkreftkirurgien til Mo i Rana.

En anbefaling som gir flertall for Rana.

Det siste og aktuelle nå er: Stor innsamling i Rana for etablering av Robotassistert kirurgi for tarmkreftkirurgi til lite by-sykehus med fravær av Helsedirektoratets kvalitetskrav for behandling av kreftpasienter og for tilstøtende kirurgiske fagfelt.  Ingen adekvat medisinske og tverrfaglige kirurgiske fagområder, foruten manglende spesialiteter for dekkende multidisiplinære team innen medisin og kirurgi.

 Om Rana syndikatet fortsetter i tradisjonelle føringer av splitt og hersk overfor Helse Nord, mot beboerne på Helgeland, bør tarmkreftkirurgien tilbake til Nordlandssykehuset i Bodø frem til hovedsykehuset for Helgeland blir lokalisert og ferdigstilt på Tovåsen, i Leirfjord kommune.