– Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede Pappa, skriver han i et innlegg.

Paus ble i september rammet av et hjerneslag, noe som førte til at han måtte avlyse konserter.

Paus' manager Arne Aronsen sier til VG at den folkekjære artisten sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag med flere av sine nærmeste rundt seg.

Aronsen etterlyser ro for familien og managementet i sorgen.

Aktiv i 50 år

Paus skulle etter planen slippe det han selv beskrev som en «poetisk selvbiografi» i høst. Boka «For en mann» skulle komme i november, men har så langt ikke blitt gitt ut. Det er usikkert hva som skjer med utgivelsen av boka.

Paus debuterte som artist i 1970 med albumet «Der ute – der inne». Siden har han blitt en av landets mest folkekjære visesangere. Paus holdt seg også aktiv i sine senere år, og i 2020 samarbeidet han med rockebandet Motorpsycho på albumet «Så nær, så nær».

En av sangene Paus er mest kjent for, er «Mitt lille land», som ble skrevet i 1994. Sangen fikk nytt liv etter terrorangrepene 22. juli 2011 og var da en viktig del av den nasjonale sorgprosessen.

Opp gjennom årene har Paus mottatt flere priser, blant annet Spellemannprisen som han først fikk i 1976. I 1998 fikk han Spellemannjuryens hederspris, og i 2014 ble han Årets Spellemann.

I tillegg til å være visesanger har Paus også vært programleder og skuespiller.

Hylles av Støre

– Ole Paus har vært en folkekjær visesanger gjennom et langt liv – med stor musikalitet, samfunnsengasjement og humor i mange uttrykksformer, fra revy til egne utgivelser og samarbeid med mange ledende kunstnere i norsk kulturliv, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Støre kaller Paus en «sylskarp satiriker» og «hjertevarm poet» og sier han selv har satt stor pris på Paus' verk gjennom mange tiår.

– Hans stemme og tone vil bli savnet. I dag går mine tanker til hans nærmeste, sier Støre.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani har uttrykt sine kondolanser.

– Takk for alt, Ole Paus, skriver han på X/Twitter.