Torghatten band-konserten (den andre i Brønnøysund på drøye tre måneder!) startet med den triste beskjeden om at tangentspiller Terje Tranaas måtte stå over konserten på grunn av sykdom. Bandet lovet å gjøre sitt beste uten ham - og det gjorde de.

I likhet med Roots-konserten i sommer startet de med "Vanlig dag", som får varmen i band og publikum. Skjønt sistnevnte er litt tungbedte i starten. Det er en del småprating i teltet, men etter dem avbalanserte og melodiske "Tivoli" får Gunnar Pedersen endelig lokket publikum litt fram mot scenen til "Tv-en skal stå på".

I kveld får vi også "Søv du", Arnt Strømsnes' fine ballade som må ha lokket mangt et par ut på dansegulvet i hine hårde. Han spiller en flott solo, og det er gjennomgående for hele konserten at gitaristene Strømnsnes og Pedersen utfyller hverandre, leker og vet akkurat hva som er nok på "planken". Torghatten band har to gitarister av nasjonalt format, som i steden for å konkurrere spiller hverandre gode. Det er en sann fryd å høre dem spille soli, og legge inn små, avmålte godbiter hele veien.

På "Ha dæ vekk" får vi en dobbelsolo som får det til å kile langs ryggraden, og da kommer også bassist Sigve Skjelsvik fram og synger. Etter det står de fire på rekke foran trommis Ivar Harry Johansen - på supergruppe-manér, og det føles helt rett for denne rockeinstitusjonen på Sør-Helgeland. Koring, soloer; "Du har rett" bekrefter inntrykket av et band som har frisket opp uttrykket, gjenfunnet spillegleden og kan sitt rockefag.

For liksom bare å slå det fast, så kjører de alt remmer og tøy kan holde i overflødighetshornet "Prøv igjen". Her er alt: Den dras i gang av Gunnar Pedersens "Johnny B. Good"-aktige riff, og rocker og ruller, før også Arnt Strømsnes nikker til rockehistorien med et riff fra Deep Purple-land. Det er en løpsk semitrailer av en sang, fengende som fy, det er Springsteen, det er Sambandet, Allah og herregud. Rock solid.

Til slutt kommer naturligvis "Gamle hus" - og allsangen. Og igjen får man kriblinger av de små, lekre (nye?) detaljene, som Strømsnes-Pedersen-samspillet helt på slutten.

Matti Riesto