Det er få utendørs konsertscener som kan måle seg med Vegas «ytterside» en slik sommerkveld. I en svak nordavindsbris, med speilblankt hav og med Søla og Vegafjellene som kulisser kunne de 60-70 publikummerne oppleve først Pål-Are Bakksjøs nordnorske og jordnære visetekster, før storbandet tok plass og fikk det til å svinge i Sundsvolls-fjæra.

Fra hele Helgeland

Konserten er et resultat av fire dagers storbandkurs som en del av Vegadagene, der «Vegadag-trubadur» Bakksjø like godt tok plass bak keyboardet da hans avdeling var over.

- På storbandkurset har vi folk fra hele Helgeland, ja faktisk helt fra Stavanger i sør til Mo i Rana i nord. Og da vi fikk høre at Pål-Are Bakksjø skulle spille her på Vega, så huket vi like godt tak i ham også, sier storband-instruktør og Hemnes-musiker Jon Ervik.

Når alt fungerer

Han bør være kjent for musikere på Sør-Helgeland etter flere år som kulturskolerektoren i Hemne og siden rektor ved Vevelstad skole, nå rektor ved Bleikvassli skole. Med seg i bandet, og som instruktør, har han brønnøyværingen og saksofonisten Sigurd Eilert Liseth, kjent fra blant annet Trondheim storband.

- Hva er det som er så gøy med å spille i storband?

- Det er... det er bare så artig! Det må vel være sjangeren, funderer Ervik.

- Det er samspillet, følelsen når alt fungerer. Og gleden over å kunne spille en musikktype som går utover det man vanligvis får til i et musikkorps. Man må faktisk ha et storband for å kunne spille denne musikken, sier Liseth.

Gershwin i fjæra

Og med garvede storbandmusikere blant kursdeltakerne kunne publikum oppleve flere kjente og folkekjære slagere på Sundsvollsfjæra. Tove Skjevelnes, som først var å finne i trompetrekka, tok etterhvert mikrofonen og bød blant annet på Gershwins vakre «Summertime», et absolutt høydepunkt på den ellers ikke alt for lange konserten.

Men først hadde Bodø-visesangeren Pål-Are Bakksjø satt publikum i stemning med sine humoristiske og samtidig sterke tekster. Bakksjø hadde sine første leveår på Vega og satte pris på å møte vegapublikummet.

- Det var like varmt foran som bak, sier han og henviser til sola i ryggen og publikum foran.

Roser arrangørene

Bakksjø spilte også i fjor på Vegadagene, og i år ble han like godt hyret inn som festivaltrubadur. Han roser folkene bak Vegadagene.

- I går var vi i Hysværet og spilte. Det var helt fantastisk. Jeg bodde jo her til jeg var seks, så Vega er dermed litt hjemme. Og Nils (Gullsvåg, Vega media , journ. anm) er en helt spesiell fyr som får alt dette til å skje, sier Bakksjø.