Lørdag 5. mai åpnet Espen Tverslands separatutstilling "Withinnan" ved Agder Kunstsenter i Kristiansand, som er hans fødeby. Utstillingen omfatter blant annet videoverket "Withinnan", grafiske stillbilder fra "Withinnan" og ett annet verk og skulpturen "Moral".

Jordas undergang

Ifølge kunstsenterets hjemmeside reflekterer kunsten rundt miljøvern og jordas undergang.

- Med videoverket Withinnan, gammelengelsk for “innenfra”, ønsker billedkunstner Espen Tversland å gjenskape den mangefasetterte følelsen man får når man setter seg inn i jordas tilstand. Begrepet “innenfra” danner utgangspunktet for en refleksjon som finnes hos flere filosofer, økologer og teoretikere om at menneskeheten ødelegger sin egen planet innenfra. Vi saboterer oss selv. Siden det ser ut til at vi ikke lar oss påvirke av kunnskapen om klima og miljø, men fortsetter som før, vil Tversland forsøke å nå fram til oss gjennom våre følelser og sanser, skriver forfatter Mirjam Kristensen på kunstsenterets hjemmeside.

God kritikk

Regionavisen Fædrelandsvennen (krever innlogging) er positiv til Tverslands utstilling. Anmelder Frida Forsgren mener han føyer seg inn i en rekke samtidskunstnere som tematiserer den nye geologiske klima-epoken.

Hun framhever spesielt animasjonen "Mesophase", hvor tre skjermer er stablet inni den trange, klaustrofobiske kjelleren på kunstsenteret.

"Dette er et virkelig et godt eksempel på hvordan bruk av stedet, her gallerikjelleren, bidrar aktivt og forsterkende inn i verksopplevelsen."

"Kombinasjonen av trykk, animasjoner, skulptur, samt dialogen med kjellerdypet, gjør dette til en virkningsfull utstilling om den dype økologiske krisen vi lever i.", konkluderer Forsgren.

Fornøyd Tversland

Til BAnett skriver Espen Tversland at det var veldig fint å sette opp utstilling i Kristiansand og å få bruke flere dager til å installere kunstverkene i utstillingslokalene.

- Det å få vise arbeidene slik jeg ønsker de skal blitt opplevd er fantastisk. Jeg fikk flott hjelp til praktiske og tekniske utfordringer av Agder kunstsenter. De prioriterer kunst og kunstnere.

- Hva blir neste utstilling?

- Jeg har samtaler om den neste utstillingen, men det ikke avgjort ennå. Framover blir det arbeid i atelier, kulturskoleprosjekter som sommerkunst skolen, styrearbeid i nordnorske billedkunstnere og litt ferie, forteller Tversland.