Lørdag 14. april arrangerer Sømna Frivilligsentral for første gang klesbyttedag, og det skjer i kantina på Allbrukshallen på Berg.

- Klesbyttedagen er en nasjonal dag, forklarer Wenche Fjerdingøy, leder for Sømna Frivilligsentral.

Klesbytte og kafé

- Tanken er at folk kommer, og så tar de med seg brukte klær som fortsatt ser bra ut. Hvis man har med sju klesplagg, så får man sju grønne lapper tilbake. Så kan man bytte lappene i klær andre har levert inn.

Fjerdingøy forklarer at de klærne som blir igjen tilfaller frivilligsentralen, som kan selge dem i sin bruktbutikk eller gi dem til Fretex.

- Det er en miljøvennlig måte å rydde i klesskapet på. Og vi har naturligvis kafé hvor man kan hygge seg mens klærne sorteres og henges opp.

Fulle klesskap

Det er Naturvernforbundet som har tatt initiativ til Den store klesbyttedagen 2018. I fjor var det slike arrangementer i Norge på klesbyttedagen.

- Å bytte klær er også praktisk for nordmenn som har skapene fulle av ubrukte klær. Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Det går an å gi fra seg klærne til Fretex eller til loppemarked og kjøpe nytt. Men for å spare miljøet, er det enda bedre å bytte et plagg du er lei av med et annet.  Dette er også en sak med politisk brodd: det er ikke alle som er klare over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjonen og transporten er forurensende og krever mye ressurser, skriver forbundet på sine hjemmesider.

- Det er en miljøvennlig måte å rydde i klesskapet på, sier Wenche Fjerdingøy, leder for Sømna Frivilligsentral. Foto: Bård Pedersen