Kurt Møller eier en eiendom på Vallsjø på 1,5 mål og denne vil han gi gratis til sønnen Jonas Møller som vil bygge hus på denne eiendommen. Søknad om dispensasjon og fradeling av landbruksareal ble gitt i et enstemmig formannskap 30. november 2017. Etter dette ble nabovarslene sendt ut. Planen var å starte opp med planering av tomta denne våren, men naboklager fra både fastboende og eier av feriebolig har satt en stopper for planene.

Sa først ja, så nei

Kurt Møller har stått på for at sønnen skal kunne bygge hus på hans tomt på Vallsjø. Det første han gjorde var å kontakte Jan Olav Osen som eier eiendommen som grenser til Møllers tomt. Osen har kjøpt et tidligere småbruk med en stor eiendom som blant annet omkranser Møllers eiendom og hindrer tilgang til utslipp i sjø via egen tomt. Møller må over Osens eiendom ved strandkanten for å komme ut med rensevann og knytte seg til vannledningen.

— Jeg ringte Osen og forklarte ham om planene og han syntes det var kjempebra at en ungdom ville etablere seg på Vallsjø, forklarer Kurt Møller.

Deretter sendte Møller ut nabovarsler til de nærmeste naboene og fikk inn en klage med tre underskrifter før fristen gikk ut. Den ene av Arnt Olsen som eier en feriebolig like ved, den andre fra Lillian og Håkon Evertsen som er fastboende og nærmeste nabo til Olsen.

— Naboklagen gikk ut på at de ikke ville ha et hus der. De forklarte at det en gang hadde stått noen gamle sommerfjøs der og at et hus der ville ødelegge dette miljøet. I tillegg ble det nevnt noen spesielle fugler som hadde hekket der på 1980-tallet, gjenforteller Møller.

Formannskapet sendte sitt vedtak om å gi dispensasjon ut på høring. Nordland fylkeskommune stilte seg positive, men fylkesmannen kom med en innsigelse på grunn av naboklagene.

— Så sier plutselig Osen, lenge etter at fristen for å levere en naboklage har gått ut, at han ikke lenger er interessert i at Jonas skal bygge på min tomt. Han bor en halv kilometer lenger bort og han ser ikke tomta Jonas vil bygge på en gang. Han sier han har rådført seg med fastboende og dette er grunnen til at han nå sier nei. Slik står foreløpig saken, sier faren oppgitt.

Jonas Møller ønsker å bygge seg en bolig på familietomta som er merket med rødt. To av naboene i bakkant har sendt inn en felles naboklage. En av disse naboene er fastboende, det andre huset er en feriebolig. Ringet inn med grønt er ferieboligen til Jan Olav Osen som også eier tomta ned mot vannet som Møller må over for å kunne koble seg til vannledningen. Foto: Google Maps

Irritert arbeidsgiver

Jonas Møller er i ferd med å avslutte lærlingtiden sin på Vega Havhotell, når fagbrevet er i boks går han inn i fast stilling som kjøkkensjef ved hotellet. Sjefen Jon Aga har engasjert seg i denne saken og han reagerer sterkt på at en ung vegværing skal ha så store problemer med å få bygge seg et hus på hans fars tomt, og særlig når det blant annet er to eiere av feriehus som legger hindringer for Møller.

— Når dette skjer så kan man sette spørsmålstegn ved utviklingen på Vega. Særlig hvis dette skal sende et signal til andre som ønsker å etablere seg. Hva vil folk egentlig med utviklingen på Vega, spør hotelleieren.

Ser på nye løsninger

Far og sønn Møller har ikke tenkt å gi seg med det første og ser på alternative løsninger.

— Jeg har inne et anbud hos et firma som vil bore etter vann og vi kan også bruke en tett kloakktank. Vi kan bruke et filtreringsanlegg for gråvann. Får vi til dette er vi ikke lenger avhengig av Osen, men dette fordyrer prosjektet med cirka 100.000 kroner. Formannskapet har sagt ja en gang, og nå sier de at saken skal opp igjen til behandling i formannskapet 31. mai og vi håper vi fremdeles har dem på vår side, sier Kurt Møller.

Han legger til at det per i dag bor 13 fastboende på Vallsjø, sju av dem er pensjonister. I dette området ønsker 20-åringen å bygge og bo for fremtiden. Den unge mannen har jobbet ved Havhotellet siden han var 13–14 år gammel og har spart det meste han har tjent disse årene. Egenandelen han trenger for å bygge huset er i boks for lenge siden, men foreløpig bor han hjemme hos foreldrene sine.

— Jeg har allerede sett for meg hvordan det ville vært å bo der. Jeg vet ikke hva det er som gjør at de ikke vil at jeg skal bygge der og det er klart at det ødelegger mye for meg, sier Jonas Møller.

Naboklager

Den 18. desember i fjor skrev Arnt Olsen og Anita Strand som har feriebolig på Vallsjøen, og fastboende Håkon Evertsen og Lillian Evertsen en felles naboklage til Vega kommune. De mener kommunen har begått en saksbehandlingsfeil ved at formannskapet har behandlet dispensasjonssøknaden før det ble sendt ut nabovarsel og at de dermed ikke har hatt en reell innflytelse på vedtaket.

«Vi går imot at det innvilges dispensasjon for boligbygging i det omsøkte området da det representerer en vesentlig tilsidesettelse av hensynene i kommuneplanen og vil være i strid med dispensjonsbestemmelsene i PBL paragraf 19. Etter vår oppfatning har hensynet knyttet til å bevare dette åpne landskapet styrket seg etter tidligere avslag på søknad om dispensasjon for bolig/hyttebygging. Vi begrunner dette med Vega kommunes satsing på turisme og reiseliv. Vi er også av den oppfatning at boligbebyggelse rent generelt på vestsiden av Vallsjøveien, vil utgjøre ytterligere press på fugler i form av tap av hekkeplasser, også en rødlisteart, som har dette som viktig leveområde.»

Jan Olav Osen eier en fritidsbolig om lag 500 meter fra den omdiskuterte tomta og han eier også området rundt tomta. Han bekrefter i et brev til Vega kommune den 17. januar 2018 at han fikk en telefon om legging av kloakk over hans eiendom som han i utgangspunktet var positiv til. Dette var før han fikk nabovarselet. Han skriver at han ønsker å se på konsekvensene og er kritisk til at han ikke har fått uttale seg før saken ble behandlet i formannskapet. Han skriver videre at han ikke har fått forelagt hvordan og hvor tilkobling av vann skal være og hvordan avløpet til kloakken er tenkt løst. Han ønsker tegning som kan skissere en løsning på begge disse punktene. Seinere, den 12. april, skriver han i et brev til Kurt Møller at han etter flere samtaler med flere innbyggere og fastboende på Vallsjøen, og etter råd fra dem, ikke ønsker at det skal legges en rørgate over hans eiendom.

«Bakgrunnen er at de som bor på Vallsjøen ikke ønsker hytte/småhusbebyggelse på nedsiden av Vallsjøveien. I tillegg vil en av de fastboende få hytta/huset rett foran stuevinduet. Jeg har i denne saken valgt å lytte til de fastboende på Vallsjøen og som har bodd der i mange år», skriver Jan Olav Osen og viser samtidig til brevet fra Fylkesmannen i Nordland 19. januar.

Uttalelse fra Fylkesmannen

Formannskapet vedtok 30. november å innvilge dispensasjon fra Plan- og bygningslovens paragraf 19 for å utnytte den omsøkte parsellen til boligformål. Dette ettersom tiltaket er i sammenheng med utnyttelse av hovedbruket innenfor LNF i området og i samsvar med eksisterende miljø jevnfør kommuneplanbestemmelser i kommuneplanen fra 2010. Saken ble deretter sendt ut på høring til Fylkesmannen i Nordland og Nordland fylkeskommune før en endelig behandling og vedtak i saken. Fylkeskommunens seksjonsleder for kulturminner hadde ingen merknader til dispensasjonssøknaden. I uttalelsen fra Fylkesmannen vises det til at kommunen har en viktig oppgave med å sikre strandsoneområder ut fra allmenne interesser.

«Ettersom det, etter vår vurdering, finnes alternativt område for omsøkte tiltak utenfor hundremetersbeltet, bør det ikke tillates fradeling til boligformål som omsøkt», skriver fylkesmannen som også mener at det er fordelaktig at utbyggingen lokaliseres til avklarte områder som er bebygd fra før for at utbygging skal skje mest mulig konsentrert.

Ordfører Andre Møller kjenner denne saken godt og sier formannskapet valgte å utsette saken sist den var lagt frem til behandling.

— Det var fortsatt spørsmål om de ville få lov fra Osen til å legge kloakk over hans eiendom. Når området ikke er regulert til boligformål, kan ikke kommunen pålegge grunneieren å legge til rette for tilknytning til vann og kloakk. Vi utsatte saken i påvente av en avtale mellom disse to. Så slik står saken, forteller Andre Møller.

— I naboklagen vises det til at kommunen tidligere har sagt nei til bygg i dette området?

— Det var ikke der, men lenger frem mot sjøen. I tillegg er det laget en vei til et naustområde som er nytt siden den gang. Det er ingen sak som er lik, understreker Møller.

— Er du positiv til å gi dispensasjon?

— I utgangspunktet er jeg positiv til unge etablerere, men vi må se hva som er mulig. Naboene har klaget og vi kan ikke tvinge dem, men her må hver og en gå i seg selv. Vi må avveie dette for og imot i formannskapet. Dette er en ung mann som har lyst til å etablere seg og det er slike nyetableringer vi vil ha. I tillegg er dette ei grend hvor det ikke er mange nye som etablerer seg, sier ordfører Andre Møller som er klar til å behandle saken om den legges frem i formannskapet 31. mai.