Tove og Arild er begge bosatt på berg. Hun er utdannet lærer, han er ambulansefagarbeider. Man skulle tro at dette var krevende nok, men ekteparet er fullstendig hekta på renovering av gamle og nye hus.

To bygg ble fire leiligheter Tove sa opp jobben som lærer for å dyrke sin hobby, mens Arild fortsatt er i full jobb på ambulansen.

– Det hele startet i 2011 da vi kjøpte «Rabarbragården» i Vik. Det var et gammelt hus som hadde behov for renovering og vi så mange muligheter med huset. Det første vi gjorde var litt førstehjelp med å legge nytt tak og isolere i kjelleren. Huset ble bygget i 1938 og trengte sårt en renovering, sier Tove.

Vegg i vegg

Samtidig kjøpte de næringsbygget vegg i vegg.

– Dette var et bygg som var åpnet over tre plan. Jeg så raskt at dette huset hadde et stort potensiale med muligheter for tre adskilte leiligheter. Vi startet med loftet først og visste at det var mye arbeid, men gikk på med krom hals.

At damen vet hva hun snakker om, hersker det ingen tvil om. For å kunne bygge om et næringsbygg til flere boenheter er det mange paragrafer å forholde seg til. Tove ramser opp flere.

– Å bygge om huset, som hadde åpen løsning over tre etasjer, krevde god planlegging. Det er mye som skal stemme. Når vi planlegger tenker vi alltid på at vi vil ha det akkurat slik som vi selv ønsker det. Ingenting skal overlates til tilfeldighetene, men være gjennomført, sier hun.

– Alle boenhetene måtte ha eksterne utganger og kravet om lys per. kvadratmeter måtte tenkes nøye gjennom. Vi hadde mange søvnløse netter hvor vi spekulerte og planla i hodene hvordan vi skulle klare det, men det gikk. Vi gjør det vi har lov å gjøre og leier inn ekstern hjelp på de oppgaver det er påkrevd, smiler Arild.

Flere bygg samtidig

Samtidig som ekteparet drev renoveringen i Vik, hadde de et annet på Berg. Der skulle det bygges garasje på 90 kvadratmeter, med leilighet over.

– Det var mange timers arbeid som lå bak dette, men på et eller annet vis gikk det unna. Både venner og familie var klar over hva vi holdt på med, og hadde god tålmodighet med oss. Vi var nesten aldri disponible, men når vi så målet var vi alle stolte over å ha klart å gjennomføre det. Alle boenhetene har høy standard. Det er varmekabler og fliser i alle våtrom, samt varmekabler i leilighetene. I tillegg har boenhetene carport med bod. Selv om vi ikke er pålagt å ha det, så er Arild også vaktmester, ler Tove og kikker smilende bort på mannen.

Ekteparet Barlien er ikke bare opptatt av design, renovering og arbeid. Drivkraften bak det hele er å skape noe sammen. Styrke fellesskapet og familien.

– Slike prosjekt skaper mange bekymringer, og det er ikke få ganger vi har revet oss i håret og lurt på om dette ville gå bra. Vi krangler, diskuterer, planlegger, tegner, budsjetterer, jobber og ler sammen. Resultatet er vi alltid opptatt av. Ferdigstilt skal det være i den standard vi selv ville ha hatt det om vi selv skulle ha bodd der. Alle boenhetene har to soverom, store bad samt boder. Det er ikke det helt store overskuddet, men et sted langt fram i tid er det mulig å leve av. Dessuten så blir vi en gang pensjonister og da har vi jo «penger på rot», ler Tove.

Med alle sine prosjekt ønsker ekteparet å åpne for økt bosetning i kommunen. Det er alltid behov for boliger og sammen gjør de sitt for å bidra til bolyst i kommunen.

– Det er godt å se lys i husene, sier ekteparet og haster videre til neste oppdrag som de ennå ikke vil ut med hva er.

foto