Det er en stille kveld, det er kanskje helg. Du titter på tilbudene til nettbutikkene. Blant blåtannhøyttalere og stavmiksere dukker den opp: En robotstøvsuger til 499,- kroner.

Du tenker deg litt om. Dette er veldig billig. Normalt koster disse flere tusen kroner. Etter en kort tids tankevirksomhet klikker du på «Legg til i handlekurv», og en uke senere har du en flunkende ny robotstøvsuger.

Men er en robotstøvsuger til 499,- egentlig noe å samle på? Tja. Vi testet på badet mitt, som er mitt største rom.

  • Testen er publisert i sammenheng med fredagens Bolig-tema i Brønnøysunds Avis.

Støvsuger for deg

Den er ikke så ille. Nei, faktisk ikke.

Det er noe hyggelig ved å sitte i sofaen og se på TV mens en robot rengjør badet for deg. Særlig er det fint å slippe å støvsuge under skap, og ikke minst under sofaen.

Likevel er det en blandet opplevelse.

To program

foto
Roboten samler opp støv med to koster som børster det sammen. De kan (og må etter hvert) byttes når de blir slitne.

Du kan kjøre roboten på to måter. Du kan be den støvsuge i en halvtime, eller til den går tom for strøm. Siden det er ganske liten forskjell mellom denne halvtimen og hele batterikapasiteten, er det egentlig ikke så mye poeng i å bruke «sparemodusen».

Må lades, og lades, og..

Det som kanskje er det største aberet med denne modellen, en Skantic Robot Cleaner 10, er at den må lades manuelt.

Dyrere modeller kan ofte styres av apper, og går selv tilbake til en dock for å renses og lades opp igjen.

Vi er ikke helt der med Skantics billigmodell.

Du setter den i gang på badet, og gir den beskjed om å gå til den er tom for strøm, og tre kvarter senere er den utladet. Og så må du plugge den inn i en stikkontakt selv. Det er jo til å bli matt av.

Må tømmes, og tømmes..

foto
Filteret fylles raskt opp, og du må regne med å tømme det etter hvert eneste rom. Men det går greit. Den må også lades etter hvert rom.

Som om ikke det er nok: Du må tømme den. Etter hver eneste runde.

Da jeg kjørte den enkle testen som er avbildet i denne saken hadde jeg latt det bli en del støv på badet. Men selv på relativt rene rom må man beregne tømming av filteret etter hver eneste rom. Ikke at det gjør så skrekkelig mye. Du må jo uansett lade den i et par timer før du kan ta neste rom.

Setter seg fast

foto
Det hender titt og ofte at den kjører seg fast. Her på et tørkestativ. Foto: Simon Aldra

Jada. Den kjører seg fast. Hele tiden. Har du et støvbrett i en krok? Gratulerer, da tømmer støvsugeren batteriet mens den med pågangsmot forsøker å kjøre gjennom støvbrettet.

Under den uformelle testen jeg gjorde på badet, satte den seg fast på et tørkestativ.

Men..

Det skulle være unødvendig å påpeke, men for ordens skyld: Den gjør rent. Støvet forsvinner. Og du sitter fortsatt i sofaen og spiller Forza Horizon.

Er det verdt det å bruke 499,- på en robotstøvsuger? Tja. Litt.