I en pressemelding skriver selskapet at knapt halvparten av dem som kjøper en bruktbolig tenker på å skifte låsen til inngangsdøren.

– Folk stoler på at de nøklene de får ved overtagelsen er de eneste som eksisterer. Men risikoen for at andre har nøkkelen til din nye bolig er absolutt tilstede. Vår anbefaling er klar: bytt ut låsen når du kjøper brukt bolig, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Liten investering

Å skifte ut låssylinder koster drøyt tusen kroner, påpeker Opedal. Det er ikke store summen når man tenker på hva boligen har kostet deg, og ikke minst hva innboet er verdt.

– En gjennomsnittlig husstand i Norge har innbo verdt rundt en million. Det høres mye ut, men med klær, sko, møbler og elektronisk utstyr kommer vi raskt opp i store summer, sier Opedal.

Teknisk sett er det ikke et innbrudd dersom ingen bryter seg inn, og det kan gi trøbbel med forsikringsselskapet.

– Hvis det ikke er tegn til innbrudd må vi anta at noen har hatt nøkkel eller at du har glemt å låse døren, kan du i verste fall risikere avkortning i utbetalingen, sier Opedal.

Elektronisk dørlås kan hjelpe

Han mener elektronisk dørlås er en smart investering for å hindre at nøkler kommer på avveie i fremtiden. Men, forsikringsselskapene gir ikke ekstra rabatt om man har elektronisk lås. Elektronisk lås er heller ikke mer innbruddssikker enn en tradisjonell, god dørlås. Men hverdagen blir enklere for husseier.

– Nå som elektroniske kodelåser er blitt rimeligere er dette en god investering. Da kan du bare endre koden om kodebrikken eller koden kommer på avveie. Du kan også gi tidsbegrenset adgang til håndverkere og andre som trenger det, i stedet for å låne ut nøkler som enkelt kan kopieres. Det gir økt trygghet. Men det samme gjelder jo om man selger boligen: Da bør koder slettes, og ny eier bør få en innføring i hvordan nøkkelsystemet virker, sier Opedal.

Tall fra Tryg Forsikring viser at knapt halvparten av dem som kjøper bruktbolig tenker på å skifte låsen til inngangsdøren, opplyser leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal. Foto: Tryg Forsikring