Huset på Gårdsøya er ikke mer enn 33 kvadratmeter, men er virkelig et hus som skiller seg positivt ut med sin særegne utforming. Natt til 2. juledag var første gang Lena Rakvaag overnattet her. Da var alt ferdig innvendig. Til våren skal det bygges en platting rundt nesten hele huset.

Tok sjansen

Det hele startet med en spontan idé om å kjøpe tomt på Gardsøya. Rakvaag gikk på denne tiden siste halvåret av lærerutdanningen på Nesna og hun jobbet også en del på Vega barne- og ungdomsskole. Der ble det ledig stilling som lærer, hun søkte og fikk jobben.

– Egentlig var det tilfeldig at jeg så at kommunen hadde lagt ut tomter. Jeg ville bo ved havet og fant ut at jeg kunne bygge et anneks her, og så eventuelt bygge et større hus seinere på samme tomta. På denne måten overholdt jeg byggeplikten, forklarer Rakvaag som i dag har en utsikt utover verdensarvområdet og Vegas majestetiske fjell, som de fleste bare kan drømme om.

Inspirert av Dass

Hun bestemte seg tidlig for at hun ikke ville ha et vanlig anneks. Sammen med mamma Ellen Nilsen og stefar Andreas Flatøy utformet de mange tegninger. Pappa Ulf Rakvaag fikk også noen arkitektvenner til å se over tegningene før de satte i gang.

– Jeg visste at jeg hadde lyst på store vinduer og at det skulle være et enkelt utseende utvendig. Andreas har sagt at han alltid har hatt lyst til å tippe vinduene slik det er gjort på Petter Dass museet. Slik har han prøvd ut ting han har hatt lyst til, i tillegg til god teknisk innsikt er han også veldig kreativ, sier Rakvaag.

Lekre detaljer

Stefaren er også snekker og har vært engasjert av Rakvaag til å bygge huset. I tillegg har hun og hele familien hennes lagt ned en betydelig egeninnsats under byggingen. Huset består av en liten entre. Rett frem er badet som har flislagt gulv med marmorfliser, toalett, vask og takdusj. Sistnevnte er en luksuriøs detalj hun bare måtte ha.

Soverommet er malt i en dyp grønnfarge og er akkurat bredt nok til at hun får inn dobbeltsenga på langs under to små vindu. I stua og kjøkkenet er det høyt under taket med store vindu som slipper inn mye lys. På veggene og i taket er det gipsplater og det er ingen lister som markerer overgangen fra vegg til tak. Kjøkkenet er fra en lokal leverandør på Helgeland.

– Har du fått noen reaksjoner på huset?

– Ja. Jeg har hørt at jeg er gal for at jeg sier at jeg ikke trenger TV, sier hun og ler hjertelig og tilføyer at hun har mulighet til å ha TV på den lille hemsen om hun skulle ønske dette seinere.

– Folk har forskjellig kallenavn på huset. Jeg har hørt både Valla-kiosken og fugletitterhuset. Det har blitt meg fortalt at noen trodde dette var det nye verdensarvsenteret, sier hun og bryter ut i latter på nytt.

Kjæresten har egen bolig ikke langt unna og Rakvaag vurderer å leie ut det lille drømmehuset etter hvert. Foreløpig har hun ingen hast med verken det ene eller det andre. Nå vil hun bare nyte å være herre i eget hus.