Arne Skoglund er styreleder for Bodø-laget FC Hulløy som, med Kenneth Rakvaag mellom stengene, tar fatt på sin andre sesong i eliteserien til helgen.

- Det er over 300 futsal-lag i Oslo. I Troms har de rundt 80. I Nordland fotballkrets var det bare FC Hulløy i fjor, så futsalen var i ferd med å kollapse her, sier Skoglund.

Tok saken i egne hender

Han mener det både kunne og burde vært mange futsal-lag i kretsen. Skoglund har i høst kontaktet aviser og trenere over hele fylket for å få til det.

- Målet er å få til serier både for gutter, jenter, herrer og damer. Den viktigste årgangen å aktivisere er 14- og 15-åringene, for der ser vi at mange faller fra. Jeg tror futsal kan gi et tilbud til mange av disse i vintersesongen, som gjør at de kommer inn i futsalen og kanskje også tilbake til fotballen, sier Skoglund.

Initiativet har gitt resultater.

- Det er påmeldt 25 lag totalt, med både dame- og herrelag, og ni lag for 14- og 15-åringer i Salten. Det er en ekstrem forbedring som jeg veldig glad for. Dette er det viktigste som har skjedd siden futsal startet opp i kretsen i 2012. Nå håper jeg futsalen får skikkelig fotfeste og at det kommer flere lag de neste årene, sier Skoglund.

Futsalveteranen mener det er mange fordeler med futsal kontra fotball, spesielt i vinterhalvåret.

- Det er mye enklere å etablere og opprettholde et futsal-lag. Man trenger færre spillere. Har man 8-10 spillere så har man et stabilt lag i futsal. Dette er perfekt for steder der man sliter med å etablere et a-lag i fotball.

Ferdighetsutvikling

Futsal utvikler spillerne både teknisk og taktisk, har stor overføringsverdi til fotball.

- Mange av verdens største fotballstjerner har futsal som basis for sine ferdigheter. Coutinho på Liverpool er ett eksempel blant mange, man ser at han har futsal-teknikk og at dette gir fordeler i begge idretter. Et barn som begynner med futsal og holder på med dette til G16-nivå kan bli vel så god, og kanskje bedre, enn de som bare spiller fotball.

- Idretten krever minimalt, en hall og noen timer til å gjennomføre kamper, kontra fotball utendørs, og det er mye enklere å skape god stemning. Har man 50 tilskuere i en hall, så har man skikkelig stemning og liv. Slik er det ikke ute. Det er en fin opplevelse både for de som ser på og de som spiller, en artig og intens idrett med mange flere touch og mer effektiv spilletid enn utefotball. Spillerne blir mer involvert, sier Skoglund.

I Bodø ser Skoglund tegn på at fotballen har fortrengt futsalen.

- Man kjører treningskamper hele vinteren som blir som en konkurranse. Dette gjør at klubbene tenker at dette er bra nok, mens futsalen var et godt tilbud mens de ikke hadde disse treningskampene. Det er feil tankegang, futsal må ikke sammenlignes med det vi gjorde med en filtball inne i hallene før i tiden, sier han.

Skoglund mener treningskamper gir et dårligere utgangspunkt både for rekruttering og for å beholde aktive spillere.

- Det er bedre å få på plass en futsalserie slik at man får en ordentlig konkurranse også på vinteren. I starten er det kanskje lurt å få fotballspillere over på futsal i vinterhalvåret, og samtidig jobbe for å få folk som har sluttet med fotball inn i idretten igjen. Trenger noen hjelp med noe så kan jeg eller fotballkretsen bistå, sier Skoglund.

BIL har meldt på dame- og herrelag

Nordland fotballkrets har for første gang fått futsalpåmelding fra Sør-Helgeland til dame- og herre-serie på Helgeland i vinter.

- Det blir en dameserie med 5-6 lag og forhåpentlig en herreserie med fire lag. Vi legger opp til spillehelger, men kampoppsett er ikke klart ennå, sier futsalansvarlig i NFK Kjell Nikolaisen.

BIL har meldt på lag i begge seriene. Leder i fotballgruppen Leif Morten Slotvik hilser futsal-satsingen velkommen.

- Vi har klart et damelag til serien. Det er mere usikkert om vi får til et futsallag for herrene, men det jobbes. Vi venter vi på endelig turneringsoppsett fra kretsen. BIL Fotball er interessert i dette da det gir verdifull trening, og ballteknisk er futsal optimalt og vil være verdifull opplading til 2018 sesongen, sier Slotvik.

Sømna i tenkeboksen

Sømna Fotball er positiv til initiativet og har svart kretsen at de vurderer å melde på lag.

- Sømna IL vil dersom det er interesse i medlemsmassen alltid legge til rette for mest mulig aktivitet. En del av dette initiativet må jo så klart komme fra medlemmene selv. Sømna IL er også opptatt av å beholde flest mulig i aktivitet lengst mulig. Dette betyr at vi ikke er fremmed for å bli med på et seriesystem i futsal. Samtidig er det ikke gitt at futsal er svaret for våre medlemmer for å forhindre frafall. Fordi frafall skyldes mange faktorer, og reiseavstand og tidsbruk er nok en av våre største utfordringer i alle grupperinger innenfor Sømna IL. Vi er positive til initiativet, men det må være fornuftige alternativ som ivaretar sportslige, sosiale og økonomiske ambisjoner, sier leder i Sømna fotball, Simen Garaas.

Selv om øykommunen har fostret mange spillere på Vegakameratene, er det ikke aktuelt for IL Vega å delta.

- Så lenge vi har så liten stamme på A-laget er dette noe som ikke er aktuelt for vår del, sier leder i IL Vega, John Helge Breivik.

STIL-leder vil ha aldersbestemt futsal

IL Tjalg, Sport Torghatten IL, Hilstad IL og Vevelstad IL har kun lag i yngre klasser. De har foreløpig ikke futsaltilbud fra kretsen. Leder i STILs fotballgruppe, Richard Lund, ønsker at det kommer.

- Som representant for små klubber er vi positive til en satsing på futsal i regionen. Flere mindre lag gir mer spilletid og gjør det lettere å beholde spillere som mangler motivasjon og vil slutte. Det er mange fremtidige habile fotballspillere som i 14-15-årsalderen er mistet på grunn av dette. For lavere årsklasser er kampsesongen kort, strengt tatt bare tre måneder mellom mai og september, og det skulle dermed være plass til futsal i tillegg til andre idretter året gjennom. Lokalt sliter vi med litt liten hallkapasitet, men med den nye Salhushallen vil jo det bedres, sier Richard Lund.

Nordland fotballkrets er i startgropen med aldersbestemt futsal.

- Vi prøver i Salten først og høster erfaringer i vinter, sier Kjell Nikolaisen.