Den 10. januar sendte Statistisk Sentralbyrå (SSB) ut et varsel om at de har vedtatt en tvangsmulkt på 3.390 kroner mot Brønnøy kommune. Årsak: Kommunen har glemt å sende inn statistikk på ledige stillinger for 4. kvartal 2017. Brevet er underskrevet av SSB-direktør Birger Vikøren.

SSB er imidlertid raske til å minne på at kommunen fortsatt kan unngå bot, simpelthen ved å sende inn den etterspurte statistikken.

Brevet føyer seg inn i en rekke på flere slike advarsler fra SSB mot Brønnøy de siste årene.

Rådmann Pål Trælvik medgir at dette ikke er uvanlig, men understreker samtidig at fra et slik vedtak til en faktisk bot så er det fortsatt en liten vei å gå. Han forstår SSB, men synes samtidig det er unødvendig å bruke slike virkemidler - da kommunen ikke har noe imot å bidra med statistikk.

- Det offentlige Norge har et behov for en del tall som vi i liten grad har det samme behovet for. Hvis omsorgssenteret i Velfjord har ansatt alle de de trenger, så tenker vi at vi ikke har ledige stillinger - vi tenker ikke at vi må rapportere inn at vi ikke har noen ledige stillinger. Men det må vi altså, sier Trælvik.

- Vi har fått en del varsler, men det er sjelden vi faktisk får bot.

Han har forståelse for at slike tall gjør stor nytte for instanser som SSB, Kostra og andre.

- Norge i dag består av et stadig økende antall rettigheter som befolkningen får. Alt dette skal dokumenteres og også rapporteres. Vi har en mangslungen stat.

I 2016 uttalte SSB, i forbindelse med en lignende bot, at informasjon om ledige stillinger - i likhet med annen informasjon SSB krever fra kommuner og andre instanser gjennom Opplysningsplikten - er avgjørende for SSBs samfunnsoppdrag.

SSB sender ut cirka 5.000 mulkter per år, for beløp mellom 15 og 20 millioner kroner avhengig av omfanget av undersøkelsene etaten gjør i ulike år.