Det er kanskje ikke blant de mest kjente måtene man kan pådra seg en bot til statskassen på, men statistikkloven gir altså SSB myndighet til å kreve informasjon blant annet fra norske kommuner. Får de ikke informasjonen kommunene er pliktige til å gi, så kan SSB vedta bøter.

Ikke en voldsom sum

3. august fikk Brønnøy kommune brev fra SSB, der statistikktjenesten varsler om at kommunen vil få en tvangsmulkt på 3.750 kroner fordi ledige stillinger-informasjon for 2. kvartal i år ikke var meldt inn innen fristen 22. juni. Kommunen kan imidlertid unngå bot hvis de melder inn før 17. august.

Områdesjef Astrud Dahle er på ferie når BA ringer. Hun er kjent med saken, og understreker at informasjonen som er etterspurt vil bli sendt inn før fristen - slik at kommunen unngår bot.

– Hva tenker du om dette?

– Det er jo ikke en voldsom sum de truer med, men dette er kanskje litt typisk for vårt norske samfunn. Man trues med straff i stedet for å få belønning. Vi har mange slike krav om innrapportering, sier Dahle, som stiller seg undrende til at informasjon fra kommunene om blant annet ledige stillinger og sykefravær også meldes inn til SSB fra NAV.

– Det framstår som dobbeltarbeid, sier hun.

SSB trenger opplysningsplikten

Kommunikasjonsrådgiver Kristina Tagmatarchi Storeng hos SSB sier det er avgjørende for SSBs samfunnsoppdrag å innhente opplysninger.

– Opplysningsplikten er et viktig virkemiddel som bidrar til å sørge for at SSB får et godt nok datagrunnlag til å utarbeide statistikk som samfunnet kan dra nytte av. SSB bruker opplysningsplikten i hovedsak for å innhente opplysninger fra næringslivet, kommunene og staten, sier hun.

– Stemmer det at både kommunene selv og NAV melder inn sykefravær og ledige stillinger til SSB?

– Det stemmer at NAV lager statistikk over ledige stillinger. Grunnen til at SSB ber om at ledige stillinger innrapporteres, er for å lage statistikk som er sammenlignbar internasjonalt, noe det ikke vil være med NAVs statistikk.  NAVs statistikk har ikke omfanget og avgrensningen som den internasjonale rapporteringen til Eurostat krever.

Bøtelegger for 15-20 millioner i året

– Hvor mange mulkter må SSB inndrive i løpet av et år?

– Det er Statens innkrevingssentral, og ikke SSB, som inndriver mulktene som SSB ilegger. Det er snakk om rundt 5.000 mulkter i året, for et beløp på mellom 15 og 20 millioner kroner årlig, avhengig av omfanget av SSBs utvalgsundersøkelser det aktuelle året, opplyser SSB-rådgiveren.

Pengene som inndrives, fra for eksempel norske kommuner, går til statskassen, ifølge Storeng.