Næringsminister Monica Mæland hevdet tirsdag at Statsbyggs registerbygg ville kostet over 1,5 milliarder kroner, til tross for at hun selv presiserer at forprosjektet på dette bygget aldri ble kvalitetssikret. Dette for å forsvare at det ble brukt 87,5 millioner kroner på et forprosjekt fra Statsbygg på et bygg som nå aldri vil bli realisert.

Leverte på budsjett

Brønnøysunds Avis erfarer imidlertid at Statsbygg leverte et forprosjekt som lå innenfor budsjettrammen på 1 milliard som departementet selv hadde satt. Forprosjektet inneholdt også en kostnadsramme, altså en sikkerhetsmargin eller worst case-ramme, som lå cirka 20 prosent over budsjettet.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim hos Statsbygg sier hun ikke kan svare på spørsmål om husleie og budsjett på Statsbyggs registerforslag siden forprosjekt-dokumentene er unntatt offentlighet. Hun opplever imidlertid at det er forskjell på bygget Statsbygg leverte et forprosjekt på og bygget Brønnøysundregistrene nå har gått ut på det åpne markedet for å leie.

- Bygget vi prosjekterte var et formålsbygg. Det er helt spesielle bygg, slik som et fengsel, tinghus eller lignende. Her har vi brukt rammene vi fikk av departementet og brukerne og fasilitetene som var ønsket bidro til at kostnadsbildet ble slik det ble. Slik jeg forstår det er prosjektet registrene nå har bedt om tilbud på ganske annerledes og nærmere et ordinært kontorbygg. Et enklere bygg med færre fasiliteter. Et enklere bygg og andre løsninger gir naturligvis en prisforskjell, sier Aschim.

- Kunne Statsbygg ha bygget et slik enkelt kontorbygg?

- Det kunne vi selvsagt, og man kan sikkert diskutere hvor grensen skal gå for hva som er et ordinært kontorbygg og et formålsbygg. Her har departementet valgt noe annet enn det formålsbygget vi har prosjektert. Det har de selvsagt full anledning til. Det er mye bedre å finne ut av dette i en planleggingsfase enn etter man har begynt å bygge. Da kunne det blitt virkelig dyrt. Det er tross alt mye av vårt tankegods som kan brukes i det prosjektet registrene nå driver, sier Aschim.

Statsbygg kunne skalere ned

- Var Statsbyggs ramme satt, eller kunne dere i dialog med departementet ha skalert prosjektet ned til noe som var billigere?

- Vi har hatt løpende dialog og diskusjoner med vår oppdragsgiver. Vi har også informert om at vi kunne skalere dette ned. De har likevel vurdert dette annerledes. Her er én type prosjekt vurdert og deretter ser man at det er noe annet man trenger. Det er greit, selv om det ikke skjer så ofte, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Brønnøysunds Avis har bedt om innsyn i forprosjektet Statsbygg leverte til departementet høsten 2015, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen. Avisen har også spurt næringsminister Mæland om å dokumentere sin påstand om hva et registerbygg ville kostet i Statsbygg-regi og om departementet tok initiativ til eventuelt å skalere ned Statsbygg-prosjektet.

Næringsministeren: - Mystisk at noen sprer andre tall

Mæland svarer avisen på telefon, og hun sier hun er forbauset over avisens erfaring om at Statsbygg har levert et prosjekt innenfor budsjettet på én milliard.

- Jeg blir veldig forbauset. NRK har kontaktet meg om akkurat det samme. Det er mystisk at både dere og NRK får høre noe annet enn det vi sitter med. Totalprosjektet vi satt med kostet over 1,5 milliarder. Jeg vet ikke hvorfor noen nå sprer andre tall, og jeg tilbakeviser de summene dere oppgir, sier Mæland.

- Hva kan årsaken være?

- Det kan være at tallene dere har fått oppgitt er uten tomtekostnader, parkering og andre elementer. Tallet på over 1,5 milliarder er som sagt totalkostnaden for prosjektet.

Parkering og tomt til 500 millioner?

BA erfarer at estimatene Statsbygg leverte til departementet var beregnet kun for selve byggeprosjektet. Parkering var ikke en del av disse estimatene og skulle tas utenom. Eventuelle tomteervervskostnader skulle også tas i tillegg.

Etter anbud og flere forhandlingsrunder valgte Statsbygg å søke regjeringen om å få ekspropriere det eksisterende registerbygget for å benytte denne tomten til parkeringsplass. Siden det aldri ble gjort en ekspropriering er det uvisst hva dette ville kostet. Det betyr at gapet mellom det opprinnelige budsjettet på 1 milliard og Mælands totalkostnads-estimat på over 500 millioner kroner i alle fall delvis kan skyldes en kostbar parkeringsløsning.

Vil ikke offentliggjøre forprosjekt-tall

- Kan du dokumentere totalkostnaden du viser til, Mæland?

- Vi er midt i en prosess. Vi jobber med en konkurranse. Jeg kan ikke levere ut tall og opplysninger som kan skade den prosessen.

- Hvordan kan opplysninger fra et forprosjekt levert av Statsbygg i 2015, som beskriver et formålsbygg, skade prosessen med det åpne anbudet der registrene nå har fått to tilbud fra to private aktører på to ulike kontorbygg?

- Opplysninger i denne saken kan skade den pågående anbudssaken. Vi skal behandle dette på vanlig måte, det er ikke vanlig å gå ut med dette, sier Mæland.

- Er det ikke ekstra viktig å være åpen om fakta i denne saken nå når det har oppstått en diskusjon om eventuell sløsing med offentlige midler?

- Nei, det er alltid viktig å være åpen i det offentlige. Men vi må være ryddige i forhold til regler og ryddige når det gjelder anbudsprosessen.

- Vil dere presentere fakta i saken når anbudsprosessen er over?

- Det vil jeg være åpen for å diskutere. Det må vi ta en sjekk på. Erfaringsmessig går vi ikke ut med detaljer i interne prosjekter, men dette er noe vi må vurdere, sier næringsministeren.

Ønsket konkurranse mellom flere aktører

- Statsbygg sier de informerte dere om at det var mulig å nedskalere prosjektet. Hvorfor gjorde ikke departementet dette?

- Fordi vi ville se hvilke tilbud som var i markedet. Det er det fornuftig å gjøre; å sjekke hvilke tilbud man kan få. I anbudskonkurransen som ble gjennomført var Statsbygg velkommen til å være en av tilbyderne. Det gjorde de ikke, og da er det sunt å ha konkurranse mellom flere aktører, svarer Mæland.

- Vil ikke dette forsinke bygget?

- Det er ikke slik at dette nødvendigvis forsinker prosjektet, og blir det 800 millioner kroner billigere for staten så mener jeg det har vært veldig riktig. Mitt fokus er nå, og har vært siden jeg begynte i denne jobben, at registrene skal få et nytt og formålstjenlig bygg så snart som mulig. Det er heller ikke slik at det blir billigere av at staten bygger dyrere, sier næringsministeren.