En brønnøyværing i femtiårene møtte i slutten av mai i Brønnøy tingrett, tiltalt for grovt tyveri. Han skal ha tatt ut penger for en mann i 70-årene over en lengre periode og beholdt 117.100 kroner selv. Det var hjemmehjelpen som varslet politiet etter å ha sett en kontoutskrift.

- Ikke skyldig

Lovverket ble endret 1. oktober 2015, derfor stod mannen i retten tiltalt etter ny og gammel paragraf: den gamle straffelovens paragraf 258 jmf. 257, og den nye straffelovens paragraf 322 jmf 321.

Tiltalte hadde tilgang til den eldre mannens bankkort og pinkode i perioden fra 8. august til 31. oktober 2015 for å gjøre ærend for ham. Ifølge tiltalen tok han ut 117.100 kroner til seg selv.

Aktor la i retten ned påstand om at tiltalte ble dømt i samsvar med tiltalebeslutningen til 85 dager fengsel, hvorav 43 dager betinget, i tillegg til saksomkostninger etter rettens skjønn. Forsvarer la ned påstand om frifinnelse, subsidiært mildest mulig dom.

Sprikende forklaringer

Tiltalte erklærte seg i retten ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Han forklarte at uttakene ble gjort på vegne av mannen i 70-årene og at han ikke hadde til hensikt å beholde pengene selv. I sin forklaring sa tiltalte at han hadde tatt ut til sammen 117.100 kroner og at deler av beløpet ble brukt til å handle for minibankkortets eier for, mens det resterende ble lagt i et eget skap hjemme hos tiltalte. Han skal ikke ha brukt noen penger på seg selv.

I to avhør hos politiet har mannen gitt sprikende forklaringer. I det første nektet han for å ha hatt noen med bankkortet å gjøre, mens han i det andre innrømmet å ha brukt en del av beløpet på seg selv. I retten sa han at alt som ble kjøpt var til minibankkortets eier.

Til politiavhør hadde mannen med seg 80.000 kroner som han ga til politiet. I tillegg overførte han 37.100 kroner til minibakkortets eier.

Grovt tyveri

Politiet hadde en samtale med eieren av minibankkortet, og en politibetjent forklarte i retten av vedkommende var for alderssvekket til å møte i retten, men at han bekreftet å ha lånt bort bankkortet sitt, og at dette var tiltaltes idé. Han var opptatt av å få tilbake pengene sine. Også overfor hjemmehjelpen bekreftet den eldre mannen å ha lånt bort kortet, og uttaksmønsteret i de tre gjeldende månedene skiller seg ut.

Retten fant det på bakgrunn av den samlede bevisførsel bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte tok ut pengene for å beholde dem selv. Det ble ikke festet lit til forklaringen om at pengene skulle leveres tilbake til mannen i 70-årene. Etter rettens mening er det usannsynlig at så mye som 80.000 kroner i kontanter ble tatt ut for å dekke eieren av minibankkortets beskjedne forbruk.

Men retten fant det ikke tilstrekkelig bevist at tyveriet gjaldt hele beløpet på 117.100 kroner, siden det ble kjøpt noen husholdningsvarer. Retten lot den rimelige tvil komme tiltalte til gode og la til grunn tyveri av de 80.000 kroner tiltalte hadde hjemme ved tidspunktet for det andre tyveriet. Men tyveriet ble anset som grovt, siden tiltalte utnyttet et tillitsforhold.

Må betale saksomkostninger

I straffeutmålingen så retten hen til en sak hvor en støttekontakt fikk utmålt fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager betinget, for urettmessig å ha hevet 79.000 kroner fra en konto hun disponerte for den hun var støttekontakt for. Retten fant saken sammenlignbar og at 60 dagers fengsel vil være rett.

Men saken ble liggende hos politiet i mer enn ett år, noe retten fant måtte kompenseres ved å redusere straffens lengde med 15-20 dager. Det bemerkes også i dommen at tiltalte har tilbakebetalt 117.100 kroner - mer enn han i utgangspunktet har tilegnet seg - og at dette også kan tillegges noe vekt i formildende retning.

Etter en samlet vurdering kom retten fram til en straff på 36 dager i fengsel, altså ubetinget, samt sakskostnader på 3.000 kroner.