En mann i femtiårene fra Brønnøy må i slutten av mai møte i Brønnøy tingrett. Tingretten skal avgjøre om han er skyldig etter en tiltalte fra Statsadvokatene i Nordland, for grovt tyveri. Tiltalen er tatt ut etter den gamle straffelovens paragraf 258 jmf. 257, og den nye straffelovens paragraf 322 jmf 321. Forholdet mannen er tiltalt for har en øvre strafferamme på seks år fengsel.

Han erkjenner ikke straffskyld for forholdet.

Oppdaget av hjemmehjelp

Ifølge tiltalen skal mannen fra flere minibanker ha tatt ut 117.100 kroner urettmessig fra kontoen til en mann i 70-årene fra Brønnøy. Han hadde fått bankkortet og pinkoden for å kunne gjøre ærend for mannen, som var syk.

– Dette ble oppdaget ved hjelp av en våken hjemmehjelp fra kommunen. Vedkommende var på hjemmebesøk, og ble gjort kjent med fornærmedes kontoutskrifter, hun anmeldte dette, og derfra har saken rullet videre, forteller aktor i saken, politifullmektig Anne-Karine Veiding til BAnett.

– En betrodd nabo

Ifølge henne har den tiltalte mannen vært en betrodd nabo av fornærmede.

– Det er i seg selv straffeskjerpende, fordi det er et grovt tillitsbrudd. Dette gjelder jo et grovt tyveri, grunnet overtredelsens betydelige verdi, og tillitsbruddet. Det er også noen formildende omstendigheter, blant annet har saken hatt noe liggetid, som nok får en viss betydning. Jeg kommer til å nedlegge påstand om en ubetinget fengselsstraff i det høyere skiftet, sier Veiding.

At fornærmede var syk bidrar i hennes øyne til at saken fremstår alvorligere.

– Dette er et alvorlig lovbrudd, særlig på grunn det straffeskjerpende momentet, at det er begått av noen i umiddelbar nærhet, som har hatt en god relasjon til avdøde, og på kynisk måte utnyttet fornærmede i en sårbar situasjon, sier hun.

Trakk tilståelse, erkjenner ikke straffskyld

Hun forteller at mannen har erkjent forholdet i politiavhør.

– Han har tidligere i avhør erkjent forholdet som det fremgår av tiltalen, så saken var ment å gå som tilståelsesdom. Av grunner som er ukjente for politiet har han trukket tilbake tilståelsen. Saken går nå som en ordinær hovedforhandling, sier hun.

Mannens advokat Tore Walle Jensen bekrefter at hans klient ikke mener seg skyldig.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Hvorfor, skal han få forklare for retten, sier Jensen til BAnett

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.