Statoil har uttalt at de nå vurderer løsningen med SAR-helikopter i Brønnøysund i forbindelse med Aasta Hansteen-utbyggingen. Dette har vakt harme hos nordnorske politikere.

Stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap) stilte 23. oktober følgende spørsmål til Olje- og energiministeren, angående SAR-helikopteret i Brønnøysund:

- Hvordan stiller statsråden seg til at selskap gjør endringer som påvirker basestruktur i etterkant av politisk behandling av PUD?

I dag fikk Ljunggren følgende svar fra Olje- og energiminister Tord Lien. Svaret kan komprimeres til følgende: Endring av SAR-lokalisering i Brønnøysund er ikke viktig nok til at Olje- og energidepartementet vil gjøre noe med det.

Her er hele svaret fra statsråden:

- Operatørens plan for helikoptertransport av personell og bruk av forsyningsbase er ikke endret siden plan for utbygging og drift (PUD) for Aasta Hansteen ble myndighetsbehandlet. Etter at en plan for utbygging og drift (PUD) er godkjent, skal departementet underrettes om og godkjenne «vesentlige avvike eller endringer av forutseningene for fremlagt eller godkjent plan og vesentlige endringer av innretningene», jf. petroleumsloven § 4-2 syvende ledd. Departementet avgjør om en endring er vesentlig etter en konkret vurdering i den enkelte sak. Rettighetshaverne har en viss frihet til å gjøre endringer på driftsopplegget eller innretningene, da det bare er de vesentlige endringene som etter loven krever departementets godkjennelse. Petroleumsvirksomheten på norsk sokkel er underlagt strenge krav til sikkerhet og beredskap. Spørsmålet om SAR-kapasiteten er tilstrekkelig i området vil bli behandlet av Petroleumstilsynet i forbindelse med samtykke til oppstart av produksjon for Aasta Hansteen. En eventuell endring vedrørende planlagt SAR-helikopter i Brønnøysund er ikke tiltak av en slik karakter at det krever  Olje- og energidepartementets godkjennelse, skriver olje- og energiminister Tord Lien.

Dette svaret er Ljunggren lite fornøyd med.

- Statsråden fremstår likegyldig til plassering av søk og redning i Brønnøysund. Statsråden pålegger ikke Statoil å ivareta søk- og redningsfunksjonen i Brønnøysund. Ut i fra merknaden i behandlingen i komiteen forutsatte en samlet komite at helikoptertransport av personell skulle foregå fra Brønnøysund. Med dette som bakgrunn finner jeg det underlig at statsråden åpner for å fjerne kravet om søk og redning fra basen i Brønnøysund.