"Hvordan stiller statsråden seg til at selskap gjør endringer som påvirker basestruktur i etterkant av politisk behandling av PUD?", spør stortingsrepresentant Anna Ljunggren (Ap) som kan forvente oljeminister Tord Liens  svar innen syv dager.  Lunggren- som er representant i Stortingets energi og miljøkomite,  viser til tidligere stortingsvedtak når hun nå stiller spørsmål til statsråden.

Samlet komité bak

"I Prop. 97 S (2012-2013) Utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet står det: Helikoptertransporten av personell vil foregå fra Brønnøysund og forsyningsbasen vil bli lokalisert til Sandnessjøen. Utbyggingen vil bidra tl å styrke det petroleumsrettede næringslivet på Helgelandskysten. I Stortingets behandling av proposisjonen stiller en samlet komite seg bak dette. Tidligere denne uken ble det kjent at Statoil vurderer å fjerne SAR-funksjonen (søk og redningshelikopter) i Brønnøysund."

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap)  og formannskapsmedlem Paul Birger Torgnes (H) uttrykker bekymring for Brønnøys helikopterbasefunksjon, og lokaliseringen av Sar-helikopteret.  Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap) har også kommet på banen. På Nordlandsbenken forsikrer nå stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) at de er på saken.

Utformer skriftlig spørsmål til statsråd

-Vi følger opp signalene fra Brønnøy. Jeg har ikke vært i direkte kontakt med brønnøyordfører Johnny Hanssen, men Anna Ljunggren  som kjenner saksforholdet best som medlem av energi og miljøkomiteen,  utformer nå skriftlig spørsmål til statsråden angående basefunksjonen, sier Sivertsen.

-Så basefunksjonen kommer opp i Stortingets spørretime?

-Nei, vi retter et skriftlig spørsmål  til statsråden som statsråden deretter besvarer skriftlig. Dette har samme status som spørsmål i spørretimen, men er en mer egnet måte å gå frem på når det gjelder denne type sak med mange detaljer, sier Sivertsen.

Bekymret for basefunksjon og signaler om Sar-flytting

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) mener det er inngått avtale med Stortinget på at Norne skal betjenes fra Brønnøy.

- Ordfører i Brønnøy er ikke komfortabel med utviklingen og mener det er inngått avtale med Strotinget på at Norne skal betjenes fra Brønnøy. Jeg har derfor tatt kontakt med Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Nordland om å løfte denne saken inn for Stortinget. Sammen med spørsmål vedrørende PUD for Aasta Hansteen og SAR helikopter til Brønnøy. Jeg vil jobbe for at Nordlandsbenken på Stortinget tar tak i disse sakene og følger opp de avtaler og intensjoner som er gitt i lete og lisensutdeling. Det er vitig at vi alle benytter våre kontakter opp i mot våre representanter på Stortinget , sa Hanssen som svarte på spørsmål fra tidligere varaordfører Paul Birger Torgnes (H) i kommunestyret.

Arbeiderpartiet vil ha svar fra olje og energiminister Tord Lien (FrP) om Brønnøys helikopterbasefunksjon Foto: (OED / Scanpix)