Det kommer frem i sakspapirene for planutvalget i Brønnøy neste onsdag.

Setter vilkår

I sin inntilling til planutvalget innstiller administrasjonen på å tillate byggingen av tre hytter på teig av den aktuelle eiendommen. Dette vil likevel ikke skje slik det er søkt om dispensasjon, og det settes tre vilkår:

  1. Hyttene kan ikke plasseres opp på knausen, men må plasseres vest for eller nedenfor knausen mot adkomstvegen slik at silhuettvirkning unngås. Det skal tas landskapshensyn.

  2. Det må benyttes kvalifisert bistand (arkitekt/ingeniør) for best mulig utforming av bygningene og best mulig tilpassing av bygningene til terreng og omgivelser, samt lage gode illustrasjoner av tiltaket slik at det kan vurderes i landskapet.

  3. Det må søkes bistand av kvalifisert ingeniør/arkitekt som kan prosjektere konstruksjon på en slik måte at den tåler vind og andre klimapåkjenninger. Beregninger og konstruksjonsmåte må dokumenteres slik at bygningenes tåleevne for vindpåkjenning kan vurderes på et faglig grunnlag.

Alternativt vedtak

Administrasjonen legger i saksfremlegget også opp til et alternativt vedtak.

I dette imøtekommes ikke søknaden, og utvalget ber rådmannen ta initiativ til en oppstart av en ny planprosss med involverte interessenter:

«Dette fordi Torghattenområdet og enkelttiltak fra de ulike aktørene (Torgarhaugen AS, Per Kåre Hatten, Nasjonale turistveger) må sees i sammenheng i en reguleringsplan. Det faste utvalg for plansaker ber rådmannen om å ta initiativ til oppstart av en planprosess i dialog med involverte interessenter så snart som mulig.

Med sistnevnte alternativ må man spørre seg hva som kan oppnås av meravklaring for de 3 aktuelle hyttene på den angjeldende eiendomsteigen, enn i foreliggende dispensasjonssøknad med vilkår. I det tilfelle at man kunne se helt bort fra eiendomshistorikk og forhistorie og starte en planlegging i området med blanke ark, er det lite sannsynlig at man ville komme på å planlegge tre hytter innenfor det omsøkte området overhodet, men heller ville søkt å legge dem slik at man sikret sjøutsikt, altså nærmere havet, utenfor skjermende knauser. I tillegg kommer tidsfristen i forsikringssaken, som taler mot at en avklaring bør dra ut i tid, noe som kan ende med avkortning eller i verste fall helt bortfall av forsikringserstatning. På denne bakgrunnen vil rådmannen innstille på alternativ 1 som forslag til vedtak for det faste utvalg for plansaker i denne saken.»

Dette er saken

Ifølge Dreiås har ingen av konsulentene selskapet har vært i kontakt med anbefalt en gjenoppbygging på samme sted og med samme arkitektur. Han skriver at selskapet er  kommet til at de bil se den ødelagte bygningens formål i to deler, og at søknaden angår formålet overnatting. Den ødelagte bygningen inneholdt seks rom for overnatting med en samlet grunnflate på cirka 300 kvadratmeter. Torgarhaugen AS ønsker å føre disse opp igjen i form av tre frittstående hytter med to soverom i hver hytte.