I november ble det kjent at det var brutt ut Pankreassykdom (PD, se faktaboks) på lokaliter i Brønnøy og Bindal.

Mattilsynets strategi mot PD er todelt:

* Nord for Buholmråsa, det vil si fra grensen mellom Trøndelagsfylkene, må all PD-smittet laks flyttes ut av fylket eller slaktes for å forhindre videre spredning.

* Dersom PD-smitten er forårsaket av SAV-3-virus så skal laksen slaktes eller flyttes sør for Hustadvika i Møre og Romsdal.

Det er sjølokalitetene i Tosen i Bindal, og Lismåsøy nordøst for Toft i Brønnøy, som drives av Bindalslaks, som er rammet.

– Kort fortalt er PD en fiskesykdom som ikke skal spres nord for Hustadvika, og som skal bekjempes, sa avdelingssjef Arnt Inge Berget ved Mattilsynets avdeling i Salten til BAnett da.

– Feilslått strategi

Dette er et syn som ikke deles av nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen.

– Det vil være en helt klar betydelig økonomisk belastning. Men det ansvaret tar vi. Det vi er mer opptatt av, er hva dette betyr for om denne typen næring skal finnes i Nord-Trøndelag. Enkelttilfeller er OK, men det kan ikke være slik hver gang, sier Sinkaberg, som er kritisk til dagens PD-regelverk.

Han mener strategien er feilslått.

Saken fortsetter under bildet

Svein-Gustav Sinkaberg er kritisk til dagens PD-regime.

– Strategien virker ikke. Enkelttilfeller dukker opp på de merkeligste plasser. I Sør-Trøndelag gjøres det for lite. Her skal PD behandles som en pest, mens andre steder reagerer man med et skuldertrekk. Det mener vi er urimelig.

– Svekker konkurranseevnen

Daglig leder Rögnvaldur Gudmundsson i Næring i Ytre Namdal IKS er ikke fornøyd med den nasjonale strategien.

– Få av de lokaleide oppdretterne i regionen har tilgang på lokaliteter i Sør-Trøndelag. Selskaper i PD-sonen har ingen plikt til å låne eller leie ut lokaliteter, og myndighetene bidrar heller ikke til at det stilles slike lokaliteter til disposisjon. Dermed bærer Ytre Namdal alle byrder og kostnader for dagens PD-strategi, sier daglig leder Rögnvaldur Gudmundsson i det regionale utviklingsselskapet Næring i Ytre Namdal IKS (NYN).

Det han sikter til er at Mattilsynet opprinnelig ville kreve at slaktingen fant sted i sør for Buholmsråsa.

Saken fortsetter under bildet

Transport Brønnbåten «Vikatrans» transporterer laksen fra Lissmåsøya til Rørvik i et lukket system, så det ikke blir utslipp av vann, opplyser SinkaBergHansen.

– Dersom dagens regelverk og praksis videreføres, må oppdrettere på Namdalskysten fortsatt bære all risiko og alle kostnader for den nasjonale PD-bekjempelsen. Myndighetenes pålegg om å flytte verdiskapingen fra PD-smittet fisk til naboregioner og konkurrerende selskaper, er åpenbart konkurransevridende, mener Gudmundsson.

Dette kravet gikk Mattilsynet til slutt vekk fra, og godtok slakting av laksen fra Lismåsøy hos SinkabergHansens slakteri på Marøya i Nærøy.

– Urimelig stor byrde

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol fra Nordtrøndelagsbenken har stilt spørsmål i Stortinget om dagens ordning.

– Dagens forvaltningsregime for å bekjempe fiskesykdommen PD er både urimelig og konkurransevridende og gir et fåtall regionale oppdrettsselskap hele den praktiske og økonomiske belastningen. Endring i hvordan sykdommen PD håndteres må tilpasses virkeligheten og ivareta regionale oppdrettsselskaper i Nord-Trøndelag. Hvordan vil statsråden motvirke urimelig stor byrde for en oppdrettsregion og de lokalsamfunn som rammes hardt med permitteringer i landindustrien? spør hun i et skriftlig spørsmål til fiskeriminister Per Sandberg (Frp), datert 8. desember.

Fiskeriministeren har ikke besvart spørsmålet på skrivende tidspunkt.

Merk: Saken er rettet. Grensen for "vanlig" PD går mellom Trønderfylkene.