Rettelse: SinkabergHansen opplyser til BAnett at Mattilsynet denne uken ga tillatelse til slakting av Lismåsøy-laksen på selskapets slakteri på Marøya i Nærøy kommune (hvor de planlegger utvidelse), og at denne slaktingen starter i dag. Brønnbåten Viknatrans, som ifølge skipstrafikken ligger ved Marøya torsdag formiddag, frakter laksen fra Lismåsøy-anlegget til Rørvik.

- Slaktingen startet på Marøya i dag, sier Svein-Gustav Sinkaberg, nestleder i SinkabergHansen til BAnett.

- Anlegget tømmes fortløpende hver dag til det er tomt. Vi har fått en frist til 20. desember, og det skal vi greie. Lørdag og søndag tas i bruk ved slakteriet nå før jul, selv om det ikke er populært, og så gjør vi noe mindre videreforedling.

Lukket system

Svein-Gustav Sinkaberg sier at fisketransporten foregår med "Viknatrans", som er tetthetskontrollert i anledning oppdraget.

- Alt er lukket. Fisken pumpes opp, og så på land ved Marøya. Vannet blir i et lukket system, etterpå kan det behandles eller tømmes på lokaliteten igjen.

Sinkaberg er fornøyd med at Lissmåsøy-laksen kunne slaktes i Rørvik. Det dreier seg om rundt 400.000 laks med snittvekt på tre kilo.

- Vi fikk forståelse for at vi her har et slakteri som har taklet ila- og pd-smittet laks før. Det er ikke første gang vi gjør sanitærslakting i en lukket prosess.

- Men fisken skal selges?

- Ja, det er ingenting feil med den. PD-smittet laks er vanlig i Sør-Norge. Det er bare fra Nord-Trøndelag og nordover at vi behandler sykdommen som en pest. Fisken er egentlig for liten, men vi tar dette ansvaret.

Får slakte

Det var i november at det ble påvist PD-smitte (se faktaboks) ved to oppdrettslokaliteter i Brønnøy: Tosen og Lismåsøy ved Toft. iLaks skriver at SinkabergHansen har fått tillatelse til å slakte fisken fra Lismåsøy. Den er stor nok til det, mens fisken i Tosen ennå ikke har nådd rett størrelse.

OK til Rørvik

SinkabergHansen fikk først kun tillatelse til å slakte Lismåsøy-fisken i Brønnøy, men etter videre dialog med Mattilsynet hare selskapet fått tillatelse til å slakte den på sitt anlegg i Rørvik.

Mattilsynet har gitt avslag på søknaden om å få flytte Tosen-fisken. Dette har Sinkaberg Hansen klaget på, og selskapet utarbeider nå en plan for slakting av noe av Tosen-fisken og transport av deler av den som de håper Mattilsynet vil godta.

- Vi er blitt bedt om å levere en plan. Alle løsninger er ikke klar ennå, sier Svein-Gustav Sinkaberg til BAnett torsdag.

I Tosen er det rundt 2 millioner fisk med snittvekt på rundt 1,8 kilo.

- Også den kan selges, men alt i alt taper vi penger på alt dette