Venninnene fra Sandnessjøen og Leirfjord opplever Vega fra sykkelsetet. Fremkomstmidlet er elsykkel for dem begge og de roser farkosten opp i skyene. Nå kan de bruke alle sansene når de skal ta inn alle inntrykkene i løpet av tre feriedager på øya.

- Vi kom til Vega i går og overnatter i et garasjehus hos noen vi kjenner. De leier ut via internett også, forklarer Unn Grete Røtvold.

De har hørt at det er fullt over alt på Vega. Selv bestilte de overnatting 14 dager før de skulle reise og er glade for at de fikk plass. Det hadde ikke gått dersom de ønsket å overnatte på Vega Havhotell, hvor det er stor pågang etter losji i sommermånedene.

Må avslå forespørsler

Faktisk er pågangen etter rom på Vega Havhotell så stor at man er nødt til å si nei til folk som ønsker å bo der i løpet av sommeren.

- Vi sier nei til folk hver dag. Det er klart at for oss som driver og lever av hotelldrift så er det disse månedene vi gjør det på, forteller Jon Aga ved Vega Havhotell.

Pågangen holder seg gjennom sommermånedene. Det er først i august at hotellet normalt sett møter lavere pågang.

- Det er ganske høyt trykk fram mot rundt den 15. august. Etter det dabber det litt mer av, men etter sommeren har vi konferanser og møter som tar over.

Aga opplyser om at hotellet i juli 2016 hadde et belegg på 89,1 prosent. Prognosene for i år forteller om et antatt belegg på 97 prosent.

Liten økning i byen

Solveig Svendsen, regionsansvarlig for Visit Helgeland i Brønnøysund, forteller til BA at økningen i antall besøkende i Brønnøy fra i fjor til i år er marginal. Fra 2016 til 2017 har antall besøkende gått fra rundt 2300 til 2400.

- Det jeg synes er litt spennende er at det klart er Norge som er vårt største marked. Over halvparten av dem som kommer er norske. Nordmenn og tyskere besøker klart mest, men vi har sett en økning fra Storbritannia, Nederland og Frankrike, i tillegg til en liten økning fra USA og Sør-Amerika.

En utfordring

Svendsen peker på overnattingsplasser som et hinder som må forseres.

- Det vi opplever som den største utfordringen er at vi ikke har overnattingsplasser til alle. Vi bruker alt vi finner av hus og rom til utleie. Vi hadde en periode på 14 dager i juni hvor det var vanskelig å hjelpe de som trengte overnatting.

Svendsen mener behovet for overnattingskapasitet er stort.

- Tradisjonelt sett ser vi at vi trenger større overnattingskapasitet. Det er et dilemma for potensielle utbyggere at det ikke er stor pågang på vinteren. Samtidig vet vi at folk som kommer til Nordland i mange tilfeller ønsker alternativ overnatting, som rorbuer og campingplasser. Det har vi ikke så mye av.

Gjestehavna hyppig besøkt

Havnesjef i Brønnøy Sølvi Kristoffersen forteller at økningen i juni-tallene fra 2016 til 2017 var minimal.

I fjor var det 231 gjestedøgn i gjestehavna, mens det i år var 246 gjestedøgn.

I tiden som kommer tror Kristoffersen at stadig flere vil legge til kai i gjestehavna.

- Vi forventer at flere vil ta i bruk gjestehavna. Havna er både for dem som kommer langs kysten, men også for dem som bor i nærområdet som tar båten ut på godværsdager. Dermed vil antallet besøkende i havna variere litt alt ettersom hvordan været er.

Færre båtplasser enn før

Kristoffersen opplyser til BA at det i år vil bli færre båtplasser i gjestehavna. Dette skjer som et preventivt tiltak med tanke på den forventede båttrafikken under Rootsfestivalen.

- Det vil komme en del flere besøkende i forbindelse med arrangement, særlig under Rootsfestivalen. Det vil være færre båtplasser tilgjengelig i år enn det har vært tidligere. Vi begrenser båttrafikken for å gjøre sikkerheten bedre.

Vaktholdet i gjestehavna vil styrkes i løpet av de mest trafikktunge periodene.

- Vi vil ha ekstra vakthold i havna for å sikre god informasjon og trafikkflyt.

Rift om sengene

Ulf Emil Rakvaag driver Facebook-siden «Overnattingsdøgn på Vega» og forteller at han merker etterspørselen etter soveplasser.

- I og med at jeg også driver Vega Camping, så har jeg merket etterspørselen. Det har også begynt å sige inn likerklikk på Facebook-siden.

Han så behovet for et sted å samle utleiere og leietakere og bestemte seg for å lage siden.

- Det er behov for sengeplasser på Vega. Jeg vet det finnes mange av dem, og kanskje kan dette være et verktøy for folk som vurderer å leie ut.

Hilde Wika på Vega turistkontor forteller at pågangen på Vega stadig vokser.

- Tendensen hos oss er stigende og besøkstallene øker støtt hvert år. De siste par årene har bobiltrafikken tatt seg kraftig opp.

Turisttrykket merkes på Vega turistkontor, sier hun.

- Det topper seg nå fra denne uken.

Høyt og lavt

Venninnene Unn Grete Røtvold og Sølvi Zahl Reiners var torsdag formiddag klare for å utforske øya på kryss og tvers. Onsdag var de på Sandmo gård og Nes Kafe, torsdag var planen å sykle til Vegstein og Gladstad.

- Elsykkel er helt genialt. Vi blir ikke svette en gang, sier de to og ler.

Vega Havhotell er nødt til å si nei til potensielle gjester på daglig basis grunnet stor pågang og stort belegg. Foto: Hildegunn Nielsen