Regionansvarlig Solveig Svendsen hos Helgeland Reiseliv i Brønnøysund er bekymret.

Bekymret over kapasitet

Thon Hotels har inntatt en monopolstatus på overnatting med hotellstandard i Brønnøy etter at Galeasen hotell ble oppkjøpt og nedlagt. Foran sommeren er den gamle delen av hotellet i sentrum lagt ned, og flyplasshotellet har vært nedlagt i lengre tid. Hotellet planlegger midlertidig åpning av flyplasshotellet under korpsfestivalen og Rootsfestivalen i sommer, men utover dette er det i utgangspunktet stengt. Det gir 92 rom på hotellet i sentrum og 21 plasser på leilighetene på Kystferie.

– Det høres lite ut, mener Svendsen.

Hun peker på at Brønnøy i tillegg har få alternativer til hotell. Utover campingplasser og Corner motell er det få utleiemuligheter av typen hytte eller sjøhus, noe det blir stadig mer av i andre helgelandskommuner.

– Vega er et godt eksempel. Der har de en god del alternativer til hotell, ved en rekke sjøhus som leies ut. Mange synes at hotell er dyrt, vi vet også at en stor andel av turistene som kommer til vår landsdel ønsker å bo på noe annet en hotell – å bo lokalt i en form for selvhushold. Dette er det veldig lite av i Brønnøy – annet enn Kystferie og noen få hus som er tilgjengelig gjennom Helgeland Reiseliv. Det er rart at disse etablererne uteblir, sier Svendsen.

Helgeland Reiseliv-sjef i Brønnøysund Solveig Svendsen er bekymret over hotellkapasiteten i Brønnøysund i sommer. Foto: Jøran Horn

Ønsker flotell velkommen

Helgeland Reiseliv håper at dette snur.

– Når kapasiteten ellers er så lav så har vi et sterkt ønske om at flere alternative aktører kan dukke opp. Mange ønsker å bo på en plass som har lokalt preg, sier Svendsen.

Ole Christian Olsens flotell-initiativ er derfor kjærkomment for reiselivsnæringen. Olsen planlegger å legge et flytende «hotell» med 30 rom ved havnepromenaden midt i Brønnøysund sentrum.

Dyrt i Brønnøysund?

Leder i Brønnøy Næringsforum John Arne Warholm synes også at det framstår rart å stenge ned kapasitet i Brønnøysund i forkant av sommersesongen.

– Jeg synes det er beklagelig. Jeg hadde ønsket at Thon var mer proaktiv, at han gjør slik han sa i 2005 da han kjøpte Torghatten hotell. Da sa han at Brønnøysund var det fremtidige konferansehotellet på Helgeland. I stedet ser vi at dette har skjedd i Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana, sier Warholm.

Han mener også at prisene Thon opererer med i Brønnøysund kan være til hinder for turisttilstrømming.

– Vi vet at folk etterspør overnatting i flere prisklasser, og slik det er nå så er det hovedsakelig hotellrom til rundt 1.500 kroner som er tilgjengelig. Reiser man andre steder kan man få rom for 800-1.000 kroner natta, sier Warholm.

Leder i Brønnøy Næringsforum John Arne Warholm mener Thon burde vært mer proaktiv i Brønnøysund. Foto: Simon Aldra

Olav Thon ikke bekymret

Ordfører Johnny Hanssen deler bekymringen, og tok derfor kontakt med Olav Thon personlig tidligere denne måneden for å få en dialog med hotellkongen om saken.

– Han var ikke bekymret over situasjonen. Ifølge Thon har det bare vært fullbooket noen få dager så langt i år, og dette på grunn av uventet offshoretrafikk på grunn av værfaste helikopter. Ifølge Thon kan det åpnes opp mer kapasitet ved flyplasshotellet eller hotellet i sentrum ved behov på kort varsel, sier Hanssen.

40 prosent reduksjon

Hotelldirektør Jon Arne Wirstad ved Thon hotels i Brønnøysund opplyser at Thon har en makskapasitet på 190 rom i Brønnøysund, fordelt på nybygget i sentrum (92 rom), den gamle delen (13 rom), Thon Hotell Torghatten (42 rom), Galeasen hotell (22 rom) og Kystferie (21 rom). Per dags dato er det bare nydelen på hotellet og Kystferie - fra og med 1. juni - som holdes åpent.

Han opplyser at hotellet ikke var nødt til å si nei til veldig mange gjester i fjor sommer, men beklager likevel at kapasiteten ikke er bedre.

– Vi anbefaler selvfølgelig alle å booke så tidlig som mulig, men vi skjønner at mange – blant annet bilturister som reiser langs Kystriksveien - ikke har overnatting på plass før de kommer til et sted. Det er en del walk in, og det er ikke noe hyggelig om Brønnøysund skulle få et rykte på at alt er fullt. Hvis økningen på turisttrafikken som er spådd slår til, så vil det bli flere som ikke får rom i år enn det var i fjor, bekrefter han.

– Vi ikke trenger like mange rom på helårsbasis og vi kan ikke bygge hotell basert kun på sommermånedene, det går ikke rundt.

– På bok per nå er vi litt over fjoråret på juni og samme nivå på juli. I juli, hvis vi ser bort fra Rootsfestival-uka, så var det fem eller seks dager hvor Brønnøysund og Kystferie alene ikke kunne ta unna kapasiteten i fjor. I år blir det antakelig flere.

Hotelldirektøren har jobbet hardt for å få gjenåpnet flyplasshotellet til sommeren. Dette lyktes ikke.

– Vi forsøkte i det lengste å få til dette. Det var noe av det første jeg begynte å jobbe med. Men vi har vanskelig for å argumentere for åpning og drive med tap. Det er tatt grep for å få økonomien på plass, men det er kostbart å gjenopprette drift på et hotell.

Flyplasshotellet vil holde åpent under Torghattfestivalen og Rootsfestivalen. Dette vil bli en ligth åpning kun for Rootsen og da er det blant annet ikke TV og internett tilgjengelig.

– Under Rootsen er også Galeasen åpent, og vi vil benytte den gamle delen av sentrumshotellet, sier Wirstad, som allerede har nesten fullbooket kapasiteten på 190 rom i rootsuka.

Den gamle delen av hotellet i sentrum ble stengt i løpet av 2016.

– De rommene holder ikke den standarden vi ønsker å tilby. Det er et gammelt bygg med de utfordringer dette medfører. Vi bruker disse rommene i pressperioder, som for eksempel i forbindelse med helikopterstans og Rootsfestivalen.

– Dette vil ikke bli brukt for å ha mer kapasitet i sommer?

– Nei. Disse rommene er vesentlig billigere enn våre ordinære rom, men vi opplevde en del klager fra de som bodde der. Dette til tross for at vi orienterte godt på forhånd. Jeg har hørt «har dere et ledig bøttekott engang» fra walk in-gjester gjennom hele min karriere når det er fullt, men med disse rommene virker det som om gjestene ikke blir fornøyd uansett. Det ønsker vi ikke.

– Hvorfor er Thon dyrere enn de fleste hotellalternativene i Mosjøen og Sandnessjøen?

– På generelt grunnlag opplever ikke jeg at vi er dyrere enn alternativene i andre byer på Helgeland selv om eksemplene avisen viser til har høyere priser. Prisene er dynamiske og styres av etterspørsel, sesong og belegg, som de også gjør hos de andre hotellene og jeg vil tro det er noen kampanjer, tilbud og annet i oversikten her. Jeg ser også at noen av prisene hos oss er for superior rom som er en dyrere romkategori en våre standard rom, sier Wirstad.

– Det er sagt i flere år at gammeldelen skal rives og bygges opp på nytt. Vet du mer om når dette eventuelt skal skje?

– Nei, dessverre. Dette har sammenheng med bygging av registrenes nybygg. Olav Thon erblant aktørene som vil delta i anbudsprosessen. Da er det fornuftig og naturlig å ta hotellet i samme omgang som det bygges et eventuelt nybygg. Vi har ingen nye signaler om startdato, annet enn at det er satt på vent, sier Wirstad.

– En privat aktør ønsker å legge ut et flotell i sentrum med 30 rom. Hva tenker du om det?

– Det hadde vært kjempestilig å få noe slik i havna. Det hadde vært unikt å kunne tilby rom på sjøen, og gi gjestene muligheten til å få servert en egenfisket fiskemiddag midt i sentrum. Det hadde vært gøy. Konkurranse er alltid sunt, så hvis de får til dette så skal jeg komme ned og ta imot fortøyningen og binde dem fast selv

Venter på registerbygg

Det er sagt i flere år at gammeldelen skal rives og bygges opp på nytt. Vet du mer om når dette eventuelt skal skje?

– Nei, dessverre. Dette har sammenheng med bygging av registrenes nybygg. Olav Thon blant aktørene som vil delta i anbudsprosessen. Da er det fornuftig og naturlig å ta hotellet i samme omgang som det bygges et eventuelt nybygg. Vi har ingen nye signaler om startdato, annet enn at det er satt på vent, sier Wirstad.

En privat aktør ønsker å legge ut et flotell i sentrum med 30 rom. Hva tenker du om det?

– Det hadde vært kjempestilig å få noe slik i havna. Det hadde vært unikt å kunne tilby rom ved sjøen, og gi gjestene muligheten til å få servert en egenfisket fiskemiddag midt i sentrum. Det hadde vært gøy. Konkurranse er alltid sunt, så hvis de får til dette så skal jeg komme ned og ta imot fortøyningen og binde dem fast selv.

Monopol = dyrere

Peter Wiederstrøm er hotellanalytiker og -rådgiver med nærmere 30 års fartstid i bransjen. Han mener det er naturlig at antallet hotellaktører i en by får betydning for pris.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at hvis det er én dominerende aktør i et område så gir det ingen incentiver for å presse prisene ned. Har man to eller flere aktører som er i konkurranse, da blir det lettere kamp om prisene, sier Wiederstrøm.

Han har selv drevet et10-talls hoteller, og understreker at prisene heller ikke bør bli for lave.

– Jeg er opptatt av at hvis det blir for mange aktører på et sted så blir det ikke lønnsomt. Det er en balanse. Gjesten må føle at de får «value for money», men hotellet skal også drive i pluss. Næringen må være opptatt av at de skal drive bærekraftig. De må kunne tjene penger. Det er ikke billig å drive hotell i Norge, og da kan det heller ikke være for billig å leie rom, sier Wiederstrøm.

– Men hvordan kan det ha seg at det er 400-500 kroner billigere i Trondheim å få seg et rom med tilsvarende standard som hotellet i Brønnøysund?

– Kostnadsstrukturen kan være ulik fra hotell til hotell. Fordelen Brønnøysund har over for eksempel Trondheim vil jeg tro er at det er lavere investeringskostnader, altså utgifter til husleie. Det er billigere å kjøpe en tomt i Brønnøysund enn i Trondheim. På den andre siden er lønn, varekostnad og annet like dyrt i Brønnøysund som i Trondheim, svarer hotellrådgiveren.

– Burde det ikke da vært billigere i Brønnøysund?

– Det er vanskelig å svare på. Hvis man driver effektivt, setter av tilstrekkelig til vedlikehold og har et rimelig overskudd, da er prisen «rett».