I tråd med vedtatt politireform har det foregått en stor omorganisering i politiet. Sømna lensmannskontor ble vedtatt lagt ned, mens lensmannskontoret på Vega skulle bestå. Nå kan det likevel se ut til at kontoret bygges ned.

Reduserer åpningstiden

I dag har Vega lensmannskontor 1,5 sivil stilling og en stilling som lensmann. Det er Hårek Fredriksen som er lensmann og neste år fyller lensmannen 67 år. Politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt har fått spørsmål fra BA om lensmannskontoret på Vega vil bestå, i hvilken form og med hvor mange stillinger.

Tone Vangen svarer i en e-post at politimesteren innstilte i desember 2016, og Politidirektoratet besluttet i januar 2017, at det skal være et tjenestested på Vega. Det er ikke satt noen tidsbegrensning på dette vedtaket.

— Vega lensmannskontor skal være åpent minst to dager per uke. I tillegg skal Sør-Helgeland lensmannsdistrikt totalt sett, ha åpent for publikum alle hverdager. På Vega skal man kunne levere inn anmeldelser og få bistand og støtte til oppgaver knyttet til sivil rettspleie og forvaltning. Dersom fagpersoner ikke er tilgjengelig på Vega skal man få hjelp til å komme i kontakt med rett person. Når det gjelder vakt og beredskap så skal dette ivaretas i Sør-Helgeland lensmannsdistrikt enten alene eller i samarbeid med Mosjøen politistasjonsdistrikt og Ytre-Helgeland lensmannsdistrikt slik som det gjøres i dag. Alle kommunene skal i tillegg ha sin egen politikontakt som skal være bindeleddet mellom kommunen og politiet. Politikontakten skal være til stede i kommunen minst en dag i uken, sier Vangen.

Prosess frem til februar

Politimesteren vil ikke svare på om Fredriksen fortsatt vil ha tittel lensmann på Vega, eller hvor hans arbeidssted skal være fremover.

— Nordland politidistrikt jobber i disse dager med å avklare hvem som skal ha de ulike stillingene i politidistriktet. Denne prosessen vil pågå fram til februar 2018. Innen da skal alle ansatte være innplassert i sine nye stillinger. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere enkeltpersoner eller enkeltstillinger på dette tidspunktet. Det må bli en del av de oppgavene som skal finne sin løsning gjennom personalløpet, sier politimester Tone Vangen.

Bekymringsfullt

Ordfører Andre Møller var ikke kjent med at åpningstiden skulle halveres fra fire dager i uken til to. Han er også bekymret over om dette medfører at de ikke vil få tilstedeværende politi på øya.

— Vi har fått oppgitt at det skal være et fullverdig lensmannskontor på Vega og at det skal være to politifolk per 1000 innbyggere. Men hvis det er en undertekst på dette vedtaket vi ikke har fått med oss, så er dette bekymringsfullt, sier Møller som understreker at han selv vil ta kontakt med politimesteren.

Han stiller spørsmål om det er en underliggende agenda knyttet til vedtaket.

— At kontoret skal være åpent to dager i uka er helt i strid med hva politikerne har vedtatt. Vi har en felles vaktordning i dag også med Vevelstad, Sømna, Vega og Brønnøy. Det som har vært en fordel for oss er at det har bodd en lensmann på Vega som har vært først på åstedet. Nå vil det bli mye lengre responstid. Dette er jeg slett ikke fornøyd med, konstaterer ordfører Andre Møller.