Tirsdag omtaler BAnett Sigrid Helene Steinbru som brakk begge håndleddene under trening på Vega, og som måtte reise 135 mil, bruke fem dager og besøke fire sykehus før hun fikk en operasjon hun hadde behov for.

– Slik skal det ikke være

Stortingspolitikere fra Sør-Helgeland reagerer på historien.

– Slik skal det ikke være i helsenorge. Jeg skjønner at jenta må ha hatt en forferdelig opplevelse, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) til BAnett.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) mener det ikke er slik det norske helsevesenet skal være. Foto: Simon Aldra

– Ikke optimalt

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har ikke lest saken, men uttaler seg med klart forbehold om at hun bare får den referert av BAnetts journalist.

– Det høres helt forferdelig ut for en unge å måtte gå gjennom slikt. Jeg kjenner ikke alle detaljer i saken, men det er klart, har du brutt begge håndleddene og blitt gipset og skal opereres, da høres det ikke ut som det har skjedd på en optimal måte. Ut fra beskrivelsen din, mener jeg at det ikke er sånn vi ønsker at sykehusene våre skal fremstå, sier hun.

Varsler omkamp Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) mener at historien ikke er optimal. Foto: Bente Milde

Argument for ett sykehus

Ebbesen mener denne saken er en god «case», som viser behovet for ett stort sykehus på Helgeland.

– Jeg har vært en svoren tilhenger av ett sykehus på Helgeland. Dette er en av de viktigste grunnene til at jeg ønsker det. Jeg har en sønn som opplevde det samme, og var innom alle tre sykehus på Helgeland. Han falt på sykkel, det ene undersøkte ham, det andre tok røntgen,  og det tredje opererte ham. Det er det samme med denne jenta, mener hun.

For små fagmiljø

Hun mener at det er urealistisk å beholde tre sykehus på Helgeland.

– Vi kan ikke tro at vi kan ha god nok kompetanse på alle tre sykehus på Helgeland. Om vi har ett sykehus kan man kanskje få den behandlingen man skal ha der. Derfor bør vi ha ett sykehus, for å ha et godt nok fagmiljø. Vi klarer ikke å bygge opp tre gode fagmiljø, så vi bør heller utvikle distriktsmedisinske senter (DMS) som vi skal ha i Brønnøysund. Første stoppested blir da gjerne på et DMS der det passer, og så videre til ett storsykehus. I noen tilfeller sendes man også direkte til et storsykehus, sier hun.

Hun har også notert seg at ambulansepersonellet får ros av 11-åringen og moren hennes.

– Hun fikk god hjelp fra ambulansefolkene som kom, vi har en profesjonell ambulansetjeneste som fortjener skryt. Men de må kunne sende pasienten til et stort, godt sykehus, mener hun.