Mandag 27. mars var Sigrid Helene Steinbru fra Vega på cheerdance-trening. Hun har vært med på cheerdance siden i fjor høst, og liker det godt. De øvde på å stå på skuldre, og da hun skulle hoppe ned landet hun på hendene, og brakk begge håndleddene.

– Etter det husker jeg ikke så mye, sier hun.

BA møter henne og mamma Signe Steinbru da de kommer fra kontroll i Sandnessjøen, godt og vel halvannen uke etter ulykken. Sigrid Helene har gips på begge armene.

Sigrid Helene får behandling av ambulansepersonell etter ulykken. Sigrid Helene Steinbru fra Vega brakk begge håndleddene på cheerdance-trening mandag 27. mars. Hun og mamma Signe Steinbru er ikke fornøyd med behandlingen de fikk på sykehus i Nord-Norge, men skryter av ambulansepersonell og St. Olavs hospital i Trondheim.

Ambulansepersonellet og legen som behandlet henne i plasthallen på Gladstad ga henne øyeblikkelig morfin, fordi smerten var så intens. Deretter gikk ferden til sykehus.

– Vi tok ambulansebåten til Sandnessjøen i et skikkelig dårlig vær, og der tok de røntgen. De konkluderte med at det var kompliserte brudd, og lovet oss operasjon på Mo dagen etter, på tirsdag. Da ble vi kjempelettet, sier mamma Signe.

Klarte ikke å spise

På sykehuset på Mo ble de liggende i to dager, tirsdag og onsdag.

– I Sandnessjøen sa de at hun skulle opereres, men på Mo sa de at det kunne de ikke bestemme i Sandnessjøen, sier en oppgitt mor.

Datteren hadde så vondt at hun ikke fikk i seg mat, ifølge moren.

– Onsdag spurte legen om hun slanket seg. Da ble jeg litt oppgitt. Etter to dager der fikk vi beskjed om at de ikke kunne operere henne på Mo, fordi det var for komplisert, sier Signe.

– De manglet noe utstyr, skyter Sigrid Helene inn.

Signe er glad for at datteren er ei tøff jente som ikke klager mye, men synes hun kunne klaget mer på sykehuset.

– Hun skulle ha klaget, sånn at de forsto hvordan hun hadde det, sier hun.

– Var ikke prioritert

Så gikk ferden lenger nordover, denne gangen til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, der de ankom med ambulansefly torsdag kveld. Der ble de lovet operasjon fredag morgen, men så ble de møtt med en annen UNN-ansatt som Signe oppfattet som ufin mot dem.

– Hun sa at Sigrid Helene ikke var prioritert, fordi de hadde så mye å gjøre. Jeg sa at det var uaktuelt å vente, men hun sa at det ikke var noe annet valg, hevder mamma Signe.

Torsdag kveld kom de til Tromsø, der de ikke var fornøyd med tilbudet de fikk.

De er skuffet over opplevelsen de hadde på UNN i Tromsø.

– Vi har hørt mye positivt om Tromsø og sykehuset, men vi ble skuffet, sier mamma Signe.

- Hva tenker du, Sigrid Helene?

– Det er fælt. Tromsø er den verste byen jeg har vært i, konkluderer datteren.

Dro til Trondheim

Her er Sigrid Helene klar for å opereres på St. Olav.

Da besluttet Signe å reise sørover, for å få behandling på et annet sykehus. For egen regning.

– Da sa en ansatt ved UNN at de hadde det like travelt i Trondheim, men til slutt hylskrek jeg, helt fortvilt. Jeg hadde en unge som ikke hadde spist på flere dager, sier hun.

Sigrid Helene fikk føde intravenøst før de reiste til Trondheim med rutefly fredag. Jenta var på dette tidspunktet gipset opp til overarmene, og måtte sitte med dem rett ut, noe som naturligvis ikke passer veldig godt på et rutefly.

– Kom til himmelen

Fredag kveld ankom de St. Olavs hospital i Trondheim.

– Vi kom til himmels. De var engler, forståelsesfulle medmennesker. Hun ble operert lørdag morgen. I Tromsø ble vi fortalt at de stengte for slike operasjoner på lørdag, det sier litt om prioriteringer, når de sier at de har for mye å gjøre, mener hun.

Har foreslått sjakk

I ettertid går det bra med Sigrid Helene. Hun har fortsatt gips, og den skal sitte på til 27. april. De har bedt om å få dra til St. Olav for å ta den av, og fått lov til det. Én gang i uken drar de til Sandnessjøen for å ta røntgen, for å være sikker på at det ikke blir noen vridninger i bruddet.

– Alt tyder på at det vil gå bra med hendene hennes, sier mamma Signe.

På tur hjem fra St. Olav, med ferje på Vennesund-Holm. Pappa Trond bistår med is.

Sigrid Helene skal tilbake på cheerdance, og er ikke det minste skremt av opplevelsen.

– Jeg har foreslått sjakk, men hun sier hun skal tilbake. Cheerleading-laget har heiet mye på henne, for at hun skal komme tilbake, og laget en videohilsing til henne. Det var jo også ekkelt for dem, sier mamma Signe.

– Dårlig kommunikasjon

– Hva mener dere gikk galt?

– Jeg håper jo at vi var uheldige, men det manglet kanskje litt kommunikasjon på småsykehusene. Dersom Sandnessjøen mente at bruddet var så komplisert, hvorfor sendte de oss ikke til Tromsø med en gang, for eksempel? Det verste er kanskje å komme til lege etter lege, som alle sier at «det blir operasjon i morgen», men så blir det ikke, sier hun.

– Når du har en unge med så vondt over så mange dager har du ikke så mye å gå på, legger hun til.

Skryter av ambulansefolk

Folk spør hvordan det går med Sigrid Helene på hurtigbåtkaia. Både jenta selv og mamma Signe skryter av ambulansepersonellet, som de mener var et lysglimt i en vanskelig situasjon.

Samtidig vil de skryte av en gruppe de gjennom hele historien bare har opplevd positivt.

– Ambulansefolkene. Ikke bare de på Vega, vi var nemlig i kontakt med mange ambulansefolk, på båt, fly og i biler. Alle var kompetente, visste hva de gjorde og var sikre. De var rett og slett enestående. Det er veldig viktig at vi på Vega har ambulansepersonellet, som vi kan stole hundre prosent på. Av og til er de alt vi har, sier hun, og legger til at de har forholdt seg til totalt 55 personer.

– Vannproblemer

BA har vært i kontakt med Helgelandssykehuset og UNN i Tromsø for å innhente kommentar.

Helgelandssykehuset har ikke anledning til å kommentere påstandene som kommer frem i saken før etter påske.

– Barn med kompliserte brudd skal opereres ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, og derfor ble pasienten sendt hit, forteller Karl Ivar Lorentzen, avdelingsleder ved Ortopedisk avdeling ved UNN i Tromsø til BA.

Han opplyser at sykehuset hadde vannproblemer disse dagene, og at mange operasjoner dessverre måtte avlyses. Noen pasienter fikk hjelp til å finne andre løsninger.

Røntgenbilde av bruddet i det ene håndleddet.