I et brev til Vega kommune den 9. mars viser Riksantikvaren til at Nordland fylkeskommune har trukket innsigelsene til Vegas del av Kystplan Helgeland. Samtidig viser Riksantikvaren til rapporten fra Unescos rådgivende organer ICOMOS og IUCN og de anbefalinger som gis angående etablering av akvakultur i verdensarvområdet. Denne rapporten mottok Riksantikvaren dagen før de skrev et brev til Vega kommune.

Overtar ansvaret

I brevet skriver Riksantikvaren ved seksjonssjef Leidulf Mydland, at i saker der fylkeskommunen velger å ikke reise innsigelse eller trekker innsigelsen og nasjonale kulturminneinteresser er truet, skal de varsle Riksantikvaren. Da skal Riksantikvaren vurdere om direktoratet skal tre inn i saken som kulturminnemyndighet.

"I denne saken anser Riksantikvaren at nasjonale kulturminneinteresser er truet, og varsler herved at direktoratet overtar saken som kulturminnemyndighet", skriver Mydland i brevet til kommunen.

Overfor Brønnøysunds Avis utdyper Mydland at de i dette tilfellet vil overta ansvaret og rollen som fylkeskommunen vanligvis har.

- Fylkeskommunen vil da ikke lenger kunne uttale seg i den aktuelle saken, sier Mydland.

Truer kulturinteressene

- Dere anser nasjonale kulturinteresser for truet. Hva legger dere i dette?

- Kulturminner kan være av nasjonal, regional og lokal interesse. Kulturminner som er fredet etter kulturminneloven er alltid vurdert å være av nasjonal interesse. I tillegg kan kulturminner, kulturmiljøer og landskap vurderes å være av nasjonal interesse med bakgrunn i faglig skjønnsutøvelse og kulturminnepolitiske mål og føringer. Blant disse inngår verdensarvområdene, som ved sin status er vurdert å ha internasjonal interesse, sier Mydland.

- Hvilke kulturminner trues og av hva?

- Det er blant annet disse spørsmålene vi vil jobbe med fram mot fristen 15. mai. Vi vil forsøke å gjøre en helhetlig vurdering av verdensarvverdiene knyttet til kulturminner, kulturmiljøer og landskap opp mot foreliggende kunnskap om konsekvensene oppdrettsanleggene og deres lokalisering vil ha, forklarer Mydland.

Kystplan Helgeland

Riksantikvaren skriver at de har fått opplyst at det er planlagt at Kystplan Helgeland skal ut på høring for andre gang våren 2017. Dette ber de Vega kommune om bekreftelse på og samtidig hva som er høringsfristen

- Dere skriver i brevet at dere vurderer en innsigelse til Kystplan Helgeland. Har dere konkludert i denne saken?

- Når Riksantikvaren overtar en sak som kulturminnemyndighet, vurderer vi alltid saken på eget grunnlag. Grundig faglig vurdering er nødvendig før vi konkluderer. I saken om Kystplan Vega vil vi bruke tiden fram til høringsfristen til dette, forteller Mydland.

I brevet skriver Mydland at de vil vurdere eventuell innsigelse med bakgrunn i forslag til tiltak vurdert opp mot kulturminneinteressene. Rapporten fra ICOMOS og IUCN vil også bli trukket inn i denne vurderingen.

- Riksantikvaren har mottatt rapporten fra ICOMOS og IUCN, hva er deres kommentar til denne rapporten?

- Rapporten fra ICOMOS og IUCN, med konklusjoner og anbefalinger, vil bli et svært viktig grunnlagsdokument i vårt videre arbeid, både med Kystplan Helgeland og forvaltning av verdensarven Vegaøyan generelt. I dette arbeidet er vi også i kontakt med Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, fylkeskommunen, kommunen og Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv, forklarer Leidulf Mydland.

Fylket drøfter saken

Nordland fylkeskommune ville ikke kommentere dette brevet mandag, men opplyste at de ville diskutere denne saken i fylkesrådet tirsdag og komme med en uttalelse etter dette.

Ordfører Andre Møller synes det er merkelig at kommunen får dette brevet med fylkeskommunen som kopimottaker.

- Vi forholder oss til den som er regional kulturmyndighet når vi skal ha planen ut på høring. For oss spiller ikke dette noen rolle om det er fylkeskommunen eller Riksantikvaren, mener Møller.

Riksantikvaren sier de kun har fulgt vanlige prosedyrer.

- Riksantikvaren fikk beskjed fra fylkeskommunen om at de trakk sin innsigelse. I overensstemmelse med normale rutiner sendte vi vårt brev til kommunen som planmyndighet i denne saken. Dette er vanlig prosedyre i slike saker, avslutter Leidulf Mydland.

Et omforent formannskap på Vega har vedtatt en endring i kystplanen for å imøtekomme innsigelsene fra fylkeskommunen. To områder ble regulert til akvakultur, de to omsøkte lokalitetene til Vega Sjøfarm og Marine Harvest ved Hysvær og Søla. De to søkerne har søkt om lokalitet i henhold til gjeldende arealplan der sjøarealene står som uplanlagte. Vegas del av Kystplan Helgeland blir lagt ut til 2.-gangs høring 23. mars med høringsfrist 15. mai.