Fylkesmannen i Nordland sendte den 9. februar ut et varsel om utsatt saksbehandling for Vega Sjøfarms søknad om ny oppdrettslokalitet ved Hysvær i Vega kommune. Advokat Bjørn Sørgård i Arntzen de Besche Advokatfirma AS mener fylkesmannen ikke har grunnlag for denne beslutningen.

Fylkesmannen utsetter behandling

Fylkesmannen viser i varselet om utsettelse til det skriftlige spørsmålet som ble stilt fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anna Ljunggren til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Ministeren skriver i sitt svar at departementet har tatt initiativ til en ekstern og uavhengig internasjonal vurdering av problemstillingene knyttet til havbruk. Unescos rådgivende fagorganer IUCN og ICOMOS var på befaring i verdensarvområdet 21. februar. Ministeren sier selv at han vil avvente rapporten fra Unescos rådgivende organer før han vil svare på spørsmålet om i hvilket omfang havbruk innen verdensarvområdet er forenelig med verdensarvstatusen. Denne rapporten skal være ferdig medio mars i år.

– Fylkesmannen mener ut fra det klare svaret til klima- og miljøministeren, at det er riktig av oss å vente med sluttbehandling av søknaden ved Hysværet, inntil rapporten fra Unescos rådgivende organer er ferdig i starten av mars måned, skriver rådgiver Torgeir Fahle hos fylkesmannen i Nordland.

Uklar argumentasjon

Vega Sjøfarm AS har søkt om ny lokasjon ved Hysvær for 3120 tonn laks, ørret og regnbueørret. Lokaliteten ligger i Hysvær/Søla landskapsvernområde og Vega verneområdestyre har innvilget dispensasjon for etablering. Etter denne søknaden ble sendt har lokaliteten blitt kortet inn med cirka 90 meter mot nordøst og økt i bredden med 20 meter. Denne endringen ble gjort for å unngå konflikt med fortøyningsankre i et reketrålefelt som ligger rett ved.

Vega Sjøfarms advokat mener fylkesmannen ikke argumenterer godt nok for at de vil utsette saksbehandlingen.

– Det er uklart hva som har gjort at saken har blitt så forsinket at den ikke ble oversendt fylkesmannen før november 2016. Det fremgår uansett av forskrift om samordning og tidsfrister i behandlingen av akvakultursøknader at sektormyndighetene skal fatte vedtak innen fire uker. Dette slik at spørsmålet om utslippstillatelse skulle vært ferdigbehandlet lenge før det spørsmål og svar til Klima- og miljøministeren som nå begrunner utsettelsen, skriver Bjørn Sørgård.

Utsetter også ved Søla

Ettersom fylkesmannen ikke har ferdigbehandlet søknaden om lokaliteten ved Hysvær, er ikke denne saken klar til sluttbehandling hos Nordland fylkeskommune som er tildelingsmyndighet.

Søknaden fra Marine Harvest om oppdrettslokalitet ved Søla er tidligere frarådet av fylkesmannen. Dette begrunnes med usikkerheten omkring tålegrensen for oppdrett i verdensarvområdet.

I en pressemelding i forrige uke skrev fylkesråd for næring, Mona Fagerås, at de utsetter en arealavgjørelse i Vega når det gjelder Søla. Også Fagerås vil vente på rapporten fra ICOMOS og IUCN. Rapporten skal gi en anbefaling til Unesco angående havbruk og verdensarvstatus

Forskjellsbehandling

I brevet fra advokaten hevder Sørgård det motsatte.

– Etter det vi forstår er det også nylig gitt tillatelse til etablering av oppdrettsvirksomhet i verneområdet til Marine Harvest Norge AS. Dette fremstår således som forskjellsbehandling når søknaden fra Vega Sjøfarm ikke ferdigbehandles, skriver Bjørn Sørgård.

Advokaten ber på vegne av Vega Sjøfarm om at saksbehandlingen gjenopptas med sikte på å gi tillatelse som omsøkt.

Advokat Bjørn Sørgård hos Arntzen de Besche Advokatfirma AS