Etter rasene i Tosen 1. og 2. april ble det raskt konstatert at Tosenveien ikke ville åpne igjen før til høsten. Vegvesenet anslo noen uker etter rasene at det skulle være farbar vei igjen i løpet av november.

Etter at entreprenør Hæhre fikk jobben, og arbeidet kom i gang, har disse anslagene imidlertid blitt kraftig justert - i riktig retning.

– Vi ligger an til kvelden 12. eller morgenen 13. juli, sa prosjektleder Bjørn Brodtkorb hos Statens vegvesen torsdag til BAnett da han ble spurt om når nyveien åpner.

Åpner på tirsdag

Nå er åpningstidspunkt fastsatt: Nordland fylkeskommune skriver i en pressemelding av nyveien åpner tirsdag 12. juli klokken 18.00.

Strekningen med nyvei er på cirka 700 meter. Her blir det lagt ett lag asfalt før åpning. Det settes også opp rekkverk. Oppmerking og diverse etterarbeid på vegen skjer i løpet av sensommeren og høsten.

De siste lagene med asfalt legges først til neste år. Årsaken er at Statens vegvesen forventer mindre setninger i grunnen de første månedene.

- Vegen er bygd opp helt fra bunnen av, og massene trenger rett og slett litt tid til å sette seg. Derfor venter vi til neste år, slik at vi kan utbedre eventuelle setningsskader før vi legger på den siste asfalten, forteller drifts- og vedlikeholdsleder Lars Petter Kaski i Statens vegvesen.

Fylkesråden imponert

Det er et enormt arbeid som er gjort på halvannen måned. I det største skredområdet har entreprenør Hæhre tatt ut mer enn 60 000 kubikkmeter fjell, for å kunne legge vegen inn på fast grunn. Deler av fjellmassene er brukt til å bygge en fylling i sjøen forbi det minste skredområdet.

Fylkesråd Willfred Nordlund (Sp) er meget fornøyd med jobben som er gjort.

- Det er en imponerende jobb som er gjort, både av entreprenøren og av vår vegadministrasjon, Statens vegvesen. Uten denne innsatsen ville denne delen av Helgeland vært uten fastlandsforbindelse i mange månder, sier samferdselsråden.