Tirsdag 24. mai ble forslaget om et kommuneblokk-samarbeid konkretisert på et felles kommunestyremøte for Sør-Helgeland i Brønnøysund.

Rådmannsutvalget fikk i oppdrag av samtlige kommunestyrer å utarbeide forslag til en intensjonsavtale som skal ligge til grunn for kommuneblokksamarbeidet. Denne går Sp-lagene fra fire av de fem kommunene imot. (I Vevelstad er kommunestyret sammensatt av Ap, Samarbeidslisten og Kommunelista). Det klargjorde leder i Sømna Sp på kveldens folkemøte om kommunereformen.

– Senterparti-lagene på Sør-Helgeland har hatt møter og vi har besluttet at ikke støtter intensjonsavtalen. Grunnen til det er at vi mener opprettelsen av et regionråd er ulovlig i henhold til kommuneloven. Vi deler heller ikke rådmannutvalgets bekymring for utviklingen i kommunene på Sør-Helgeland og frykt for at vi ikke klarer å trekke til oss fagfolk, begrunnet Leif Edvardsen på kveldens folkemøte i Sømna.

Sp-lagene på Sør-Helgeland har laget et felles motforslag. Edvarsen skal legge det fram i kommunestyremøtet i Sømna som starter nå etter folkemøtet.

– Forslaget blir også lagt fram på morgendagens felles kommunestyremøte for alle kommunene på Sør-Helgeland i Brønnøysund om kommuneblokken, sier Leif Edvardsen.

Forslaget er lagt ut på Brønnøy Sps Facebook-side. Det er underskrevet av Leif Edvardsen (Sømna Sp), Ann-Hege Lervåg, Trond Horn (Brønnøy Sp) og Dag Christer Brønmo (Bindal Sp)) og ser slik ut.

Senterpartilagene på Sør-Helgeland har behandlet bå̊de rådmennenes innstilling til vedtak og forslag til intensjonsavtale. Vi har kommet frem til at disse ikke kan støttes. I tillegg til hvordan prosessen er gjennomført, begrunnes det i en gjennomgang av intensjonsavtalens syv punkter under.

1.Senterpartiet er ikke villig til å delta i den generelt negative fremstillingen av hverken kommunene våre, de kommunalt ansatte eller vår region. Vi er heller ikke redd for de kommunalt ansattes evne og vilje til å yte innbyggerne gode tjenester. Kommunene scorer høyt på mange brukerundersøkelser, noe som vitner om høy tilfredshet blant innbyggerne og høy kvalitet på tjenestene. Vi støtter derfor ikke bekymringen for kompetanse og utviklingskraft, ei heller kommunens evne til å yte gode og likeverdige velferdstjenester.

2.Senterpartiet støtter ikke forslaget om opprettelse av en Kommuneblokk. Denne typen samarbeid om lovpålagte kjerneoppgaver bryter med sentrale prinsipper i kommunesystemet, herunder prinsippet om direkte demokrati og helhetlig politisk styring av den kommunale virksomheten innenfor den enkelte kommune. Dette har vært forsøkt i Sverige, da som et forstadie til massiv kommunesammenslåing. Regionstyrer og fellesforvaltning er eksempler på et slikt det.

3.Senterpartiet støtter ikke forslaget om opprettelse av et regionstyre med hovedansvar for helhetlig samfunnsutvikling og felles næringsmobilisering på Sør- Helgeland. Dette er i direkte strid med Kommuneloven og vil svekke lokaldemokratiet betydelig. Forslag til styrets sammensetning på 7 personer støttes heller ikke, da dette skaper en demokratisk skjevfordeling.

4.Senterpartiet støtter ikke utvikling av fellesforvaltning før dette er utredet og konsekvensene er særdeles godt belyst. Spesielt gjelder dette konsekvenser av en eventuell endring i antall kommunale arbeidsplasser, og ringvirkninger av dette. Mulig påvirkning av folketallet, konsekvenser for tjenestetilbudet, demokratiaspektet, økonomiske konsekvenser for innbyggere, samferdselstilbud, økonomiske konsekvenser for kommunen osv.

5. Senterpartiet støtter ikke endring av oppgavefordeling der regionstyret og fellesforvaltningen skal ta et helhetlig for samfunnsutviklingen. Det e pekt ut 7 hovedsatsningsområder, noen av disse er næringsutvikling, felles fagadministrasjon og utviklingsressurs for oppvekstsektoren, eventuelt i form av et pedagogisk utviklingskontor for Sør-Helgeland, felles landbrukskontor, arbeidsmarkedspolitikk inkludert NAV, samt ansvaret for regional- og distriktspolitiske virkemidler. Disse endringene er enkeltvis og i sum så store at de må utredes og konsekvensene må utredes særs godt før en kan ta stilling dem. Alle områdene kan like godt løses gjennom et bredere interkommunalt- og demokratisk samarbeide.

6. Senterpartiet støtter ikke at det jobbes med ny kommunemodell/plusskommune. Senterpartiet er enige i at en ikke kan forutse alle mulige vedtak Stortinget vil gjøre i fremtiden, men som realpolitikere må vi forholde oss til vedtakene når de er fattet.

7. Senterpartiet støtter ikke forslaget om at kommunene på Sør-Helgeland skal søke om status som modellkommune. Et sterkt argument for det er at denne modellen nå er faset ut. Det gjelder også samkommunemodellen. Senterpartiet ønsker ikke at regionen skal stille seg til rådighet for forvaltningsforsøk fordi vi ikke godtar en tvangssammenslåing. Kommunesammenslåing skal være basert på frivillighet, derfor godtar vi ikke en tvangssammenslåing.

For Senterpartiet på Sør-Helgeland

Ann-Hege Lervåg

Trond Horn

Leif Edvardsen

Dag Christer Brønmo