Tirsdag kveld var det første av ukens to folkemøter om kommunesammenslåing i kinosalen i Brønnøy rådhus. Neste møte er onsdag,  i auditoriet på Brønnøysund videregående skole, med agendaen «Folketall og folkestyre».

Med 55 deltakere kan det nok kalles godt besøkt, og oppmøtet ble også omtalt som «bedre enn forventet» av varaordfører Torstein Moe (V), som i anledning ordfører Johnny Hanssens ferie ledet møtet.

Foreslag om nytt regionstyre

Møtet startet med en innledning om prosessen frem til nå fra Moe, før rådmann Pål Trælvik orienterte om rådmannsutvalgets alternative forslag til kommunesammenslåing.

Dette går i korte trekk ut på at man skal kunne opprette et regionstyre for de fem kommunene på Sør-Helgeland, der det sitter tre representanter fra Brønnøy, og en for hver av de resterende fire. Det betyr at et regionstyr får en sammensetning som en lagrett, der Brønnøy er den største blokken, men samtidig i mindretall.

En «plan b»

Forslaget kan oppfattes som en «plan b», der en faktisk sammesnlåing var «plan a».

Både forslaget og det mer teoretiske spørsmålet om en kommunesammenslåing på Sør-Helgeland (der ingen øyensynlig vil «leke» med storebror Brønnøy) ble debattert.

Svært skeptisk Sp

Mens både representanter for både Høyre, SV og Venstre tonet flagg som som tilhengere av reformen, ble den også møtt med motstand, der særlig Senterpartiets Trond Sverre Horn markerte en sterk skepsis.

– Vettet er ganske likt fordelt over hele landet, mener Senterpartiet. Vi tror ikke det blir mer vett av å slå sammen.

– Sammenslåing uten å spare

Generelt ble nok forslaget om et regionstyre også møtt med en viss skespsis, og siste taler oppnådde betydelig applaus med sin oppsummering:

– Jeg må berømme rådmennene som når de ikke får sammenslåing lager et forslag som innebærer sammenslåing, men uten at man sparer noe, sa Bjørn Erik Jansen, som la til at han var glad han ikke var politiker.

Les mer i neste avis, enten på papir eller i eavisen.