Onsdag reiste han til Trondheim Kunstmuseum for å installere «Luftangrep – karma blankets», verket han har laget til Lorck Schive Kunstpris 2017-utstillingen.

Sur nedbør

Lars Laumann er én av fire nominerte til prisen, som kaller seg Norges største. Her bruker han ikke videokunst, som han er mest kjent for, men skulptur og tekstil.

Laumanns verk tar utgangspunkt i hans opplevelse da han så «Luftangrep» i 1989, en utstilling om sur nedbørs nedbryting av kulturminner.

- Den gjorde sterkt inntrykk på en ung Laumann, sier han.

- Jeg trodde Nidarosdomen ville etse bort. Sur nedbør var i skuddet, dette var før vi ble mer opptatt av ozonlagetog klimaendringer. Etter hvert viste det seg jo at nedbøren ikke var så sur i Trondheim, at dårlig mørtel brukt under restaurering på 1890-tallet var et større problem.

Laumanns verk tematiserer dommedagsprofetier før og nå.

- Tsjernobyl, Aids, atombomben; jeg lengter tilbake på en måte. De skumle tingene var oversiktlige på 80-tallet. Det er noe av det jeg prøver å fortelle ved hjelp av objekter fra arkiver i Trondheim og tekstiler. Men jeg bruker som alltid også humor. Jeg skal også stille ut E.T.-samlingen min!

Nidarosdomen-skulpturer

Til tekstilene, rammene og opphenget har Laumann fått hjelp av Hias i Brønnøysund.

- De har vært fantastiske. Laget rammer og oppheng. Teknikken er også noe jeg forbinder med Brønnøysund og 80-tallet: patchwork.

I utstillingen har Laumann også fått bruke skulpturer fra Nidarosdomens skulpturlager på Dora i Trondheim, som opprinnelig var tyske ubåtbunkere.

- Bestefar var tvangsarbeider der under krigen, så det var spesielt. Jeg fikk låne noen skulpturer.

- Hva tenker du om konkurransen, at du kan vinne en halv million?

- Først og fremst er det en ære å bli nominert. Allerede å være en av de fire er en stor ære. Mine verk er stilt ut over hele verden, men Trondheim er «heime». Det er stort.

Han reiser en del, men i snart to år har Laumann hatt Brønnøysund som base.

- Jeg kom hit for å få pause, jeg var litt utbrent. Siden da har jeg takket nei til mye, og jeg kommer til å si nei til en del. Men å være en av de fire herkan man ikke si nei til.

Laumanns verk vises hele tiden et eller annet sted i verden - enten det er museer, seminarer eller annet.

- For tiden er jeg representert i en utstilling på Vestfossen Kunstlaboratorium. Men jeg håper brønnøyværinger vil se dette i Trondheim. Utstillingen står ut januar, sier han.