Brønnøykunsteren Lars Laumann er nominert til den trønderske kunstprisen Lorck Schive Kunstpris. De øvrige nominerte er Knut Henrik Henriksen, Mattias Härenstam og Vibeke Tandberg.

Hver av kandidatene får 150.000 kroner til produksjon av et verk, og verkene stilles ut ved Trondheim kunstmuseum fra 1. oktober 2017.

- Det var hyggelig, sier Lars Laumann i en kommentar til BAnett. På spørsmål om han vet hva han skal lage for pripspengene svarer han at han alltid tenker på å lage noe nytt.

- Frisksjon og usikkerhet

Juryen skriver følgende om nominasjonen:

"De fire kunstnerne er nominert med utgangspunkt i individuelle, sterke kunstnerskap.  Materialene de jobber med spenner over et bredt register, stein, tre, tekst, foto, film, lyd. Det som slår oss er viljen de deler til å utforske tilblivelsens paradoksale ødeleggelse. Et kunstverk er nødvendigvis destruksjon, omforming og oppløsning før sammenføyning. Kunstnerisk praksis er viljen til å slette komfortable bilder, vakre scenarier og trygge rammer. Den er også skrubbsår, friksjon og usikkerhet. Det er kanskje denne praksisen som forbinder de fire nominerte kunstnerne, en praksis de driver på ulike vis."

Bryter grenser

Kunstprisen presenterer Laumann slik:

Lars Laumann (f. 1975 i Brønnøysund) setter sammen funnet materiale med egne, subjektive narrativ. Installasjonene og filmene bryter ned grensene mellom dokumentar og iscenesettelser, mellom lånt og skapt og forrykker subtilt oppfatningen av hva som er fakta. Han er influert av kunstuttrykk i kulturfeltets randsoner, av mennesker som befinner seg utenfor normen, av utenforskap og det usikre.  Det marginaliserte gjenfinnes også i det filmatiske uttrykket, som i stor grad bryter med god filmskikk.

Laumann er utdannet ved Statens kunstakademi i 2001. Han er særlig kjent for sine videoarbeider som blant annet har blitt vist på den 5. Berlin Biennalen, Kunsthalle Basel, Oslo Kunsthall, Künstlerhaus Stuttgart, ICA i London, Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museet i Oslo. Laumann har også hatt en rekke soloutstillinger, blant annet på Kunstnernes Hus i 2016, Grand Union i Birmingham, Storbritannia og West i den Haag i Nederland.