Anette og Helge Lange bor sammen med sine tre barn og en nyanskaffet hund av typen toller. Huset er Helges barndomshjem, men familien hadde et ønske om å gjøre det mer funksjonelt og i sin egen stil. Det tok tid, men sluttproduktet gjorde at det var verdt å vente.

Helge og Anette Lange overtok familiegården i 2007, men flyttet inn året før. Huset som ble bygget i 1985 var satt opp av Helges foreldre så han kjente huset meget godt. Da de overtok hadde paret et ønske om å gjøre noe nytt med huset, men var ikke helt bestemte på hvordan de egentlig ville ha det.

- Å bygge om er en tidkrevende prosess som koster penger og det var derfor viktig at vi brukte tid på å finne ut hvordan vi ville ha det. Vi forhastet oss ikke og det er vi glade for i dag, sier ekteparet som møter oss i en åpen og lys stue.

Trengte rom

Selve restaureringen startet høsten 2016. Da hadde de bestemt seg for ombygging og utbygging. Tegningene til restaureringen var tegnet av Kyrre Nilsen.

- Vi har bevisst brukt lokale aktører hele veien. Det var kun selve kjøkkeninnredningen vi valgte fra en annen leverandør enn de lokale. Med på laget hadde vi også Jon Reinfjord og snekker Ole Arnfinn Reinfjord, som for øvrig er naboen vår. Det ble noen små endringer ut fra hovedtegningen, men de er utbetydelige.

Huset fra 1985 besto av to etasjer samt kjeller. Etter som barna kom og vokste til var behovet for flere soverom tilstede. Ekteparet valgte da å bygge på huset i to retninger i andre etasje. Fra før var det vinkler mot øst og vest. Nå bygget de på nye vinkler mot sør og nord. Takhøyden i bygget var lav og det bød på utfordringer i forhold til nybygget. Dette løste seg med å heve høyden på nybygget uten å heve på de eksisterende rom. Resultatet ble en vakker gang mellom soverommene på loftet. Både de nye soverommene og loftsstuen/gjesterommet har en tak høyde på tre meter. Inngangen til de to eksisterende rommene har en egen «portal» og feller seg vakkert inn i veggen mot rommene. Barnas rom er i vakre duse farger med et personlig preg.

- Vi ønsket at barna skulle ha egne soverom og en egen loftsstue som også kunne brukes til soverom. Resultatet ble en loftstue/ gjesterom med både takvindu og vindu mot naturen. De store vinduene går fra taket og helt ned i gulvet. Vi bor jo i vakker natur, og hva er vel da mer naturlig enn å se hele og ikke avkorte den med vegger undr vinduene, sier Anette.

Stue og kjøkken i ett

I det opprinnelige bygget var det karnapp i stuen og en overbygd veranda. Karnappet ble fjernet og overbygget ble bygd inn i kjøkkendelen. Resultatet er et åpent og lyst landskap hvor trivselsfaktoren er høy. Selv om kjøkkenet er i stuen er det allikevel skjermet i og med at det er et vinkelkjøkken. Innredningen har mange finesser som to steikovner med pyrolyse, integrert oppvaskmaskin og komfyr, men kjøleskapet har de valgt å ikke integrere i innredningen. God benkplass med barkrakker rundt gjør at alle kan delta i matlagingen på kjøkkenet. Eget skap for miksmaster er også med.

- Dette er noe av det jeg liker best. Jeg slipper å plassere den i et skap, her står den på et bord som jeg løfter ut av skapet, sier Anette og viser oss hvordan.

Stuen er stor og lys. Hele 27 spotter finnes i taket og kan dimmes ned til et varmere lys. Gulvet er av typen Barry Alloc og er en toning av lys brun og grå og stemmer med fargevalgene på både møbler og vegger. Bordet i stuen har Anette selv bygget om fra spisestuebord til salongbord. For å få kjøkkenbordet de ønsket gikk hun sammen med Helges bror Jonny og laget like gjerne et langt spisebord i samme stil som salongbordet. Det hele meget gjennomført og stilig.

Familien gleder seg over «nyhuset» og har en fantastisk utsikt fra stuen. Også her går vinduene fra taket til gulvet.

- Jeg trenger ikke vinduskarmer med potteplanter. Vi har naturen like utenfor, og hva er vel da mer naturlig enn å ta den inn i stuen med store vindu, avslutter Anette og Helge Lange.