Norske langrennsherrer har herjet i verdenscupen i lang tid. Forrige sesong ble det norsk seier i samtlige distanserenn. Sist helg fortsatte den trenden i Ruka.

Lørdag ble det igjen rødt, hvitt og blått på toppen av seierspallen i Gällivare. Det sørget Pål Golberg for.

Sist en utenlandsk løper vant et distanserenn i verdenscupen var i slutten av februar 2022. Da var finske Iivo Niskanen best på en 15 kilometer i klassisk stil på hjemmebane i Lahti.

– Dette var veldig gøy. Jeg har følt meg litt og litt bedre for hver dag, men hadde samtidig ikke ventet dette. Desto artigere, sa Golberg til Viaplay.

– I skøyting må jeg treffe med løpsopplegget. Jeg må ikke rote det bort fra start og gå for fort. Det gjelder å ha en god finish. Det var fryktelig jevnt her i dag, og jeg er fornøyd med å være den som gikk fortest til slutt, fortsatte han.

Maktdemonstrasjon

I Gällivare lørdag var det ikke bare norsk øverst på pallen. Nærmest Golberg fulgte Harald Østberg Amundsen. Han var slått med 4,2 sekunder i det som ble en sekundstrid av de sjeldne.

Iver Tildheim Andersen tok tredjeplassen, ytterligere ni tideler bak vinneren.

Deretter fulgte Simen Hegstad Krüger, åtte tideler bak Andersen.

Andrew Musgrave tok femteplassen og sørget for at det ikke bare ble norske flagg i toppen av resultatlista. På sjette- og sjuendeplass endte nemlig Didrik Tønseth og Jan Thomas Jenssen.

Jenssen tok karrierens første verdenscupseier i Finland forrige helg og gikk et nytt strålende fristilsrenn i Gällivare.

– Dette var en av de villeste dagene på skirenn jeg har hatt, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Nyenget nummer ti

Nossum pekte på at resultatlista tydet på at samtlige norske traff med løpsopplegget sitt.

– Dette er det villeste skirennet jeg har kommentert, sa ekspert Niklas Dyrhaug.

Den sjuende norske løperen på startstreken i Sverige, Martin Løwstrøm Nyenget, endte på en fin tiendeplass. Dermed ble sesongens tredje distanserenn i verdenscupen en real norsk maktdemonstrasjon.

Norge kunne stille med sju løpere i lørdagens renn som følge av at Harald Østberg Amundsen har friplass som sammenlagtvinner av forrige sesongs skandinaviske cup.