Tanken er at spillere som føler seg uvel etter en hodesmell, skal kunne bli byttet ut midlertidig. Premier League har formelt bedt Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) om lov til å teste det ut i 2023/24-sesongen, skriver The Guardian.

I dag får engelske klubber to ekstra bytter ved hodeskader, men de gjøres permanent. Er man først tatt av banen, slippes man ikke utpå igjen senere i kampen. Det ønsker Premier League å gjøre noe med.

Ligaen har rådført seg med klubbenes leger under VM-pausen. Blant dem er det et klart flertall for å teste midlertidige bytter. Håpet er at en slik ordning gir legene ro til å gjennomføre tester på spillere som har slått hodet.

Med dagens regler føler legene på tidspress fordi lag må spille i undertall når en groggy spiller blir undersøkt på sidelinjen.

Får støtte

Også toppligaene i USA og Frankrike støtter forslaget om midlertidige bytter, skriver The Guardian. Det ble for første gang lagt fram av den engelske spillerforeningen (PFA) i februar.

«Vi ser ofte episoder der spillere kommer tilbake på banen med en potensiell hjerneskade, for så å bli tatt av banen kort tid etter når symptomene er blitt tydelig forverret», skrev PFA den gang.

Debatt

De siste årene er det blitt en stadig større diskusjon i England om risikoen for hjerneskader i fotballen. Debatten har særlig kommet etter at en rekke tidligere toppspillere er blitt diagnostisert med demens.

I november varslet en gruppe på 30 tidligere spillere og deres pårørende at de vil saksøke fotballforbundene i både England og Wales. Familiene mener at de ikke beskyttet spillerne godt nok mot hodeskader.