Norges U19-lag ble nådeløst straffet av Portugal i ettermiddagens åpningskamp i EM-sluttspillet i Finland. Den regjerende europamesteren i årsklassen vant 3-1, etter å ha ledet 2-0 til pause på Vaasa stadion.

De to første målene kom etter personlige feil av Pål Arne "Paco" Johansens gutter.

Ballmist i farlig sone og keepertabbe

Først mistet en overmodig Tobias Hammer Svendsen fra Molde ballen utenfor egen 16-meter. Molde-spilleren mislyktes med driblingen. Trincão Francisco fra Braga snappet ballen, gjorde en fin dragning og satte inn 1-0 på et skudd helt nede i venstre hjørne for en sjanseløs Julian Rekdahl Faye Lund i det 24. minutt.

Like før pause doblet Sporting Lisboas Miguel Luis ledelsen med et innlegg fra dødlinja som gikk over en passiv og uoppmerksom Levanger-keeper og i nettet via bakstanga.

Minuttet etter fikk Norge sin første store sjanse da Moldes spissjuvel Erling Braut Håland dundret ballen i tverrliggeren etter å ha vendt opp like utenfor 16-meteren.

Det norske laget viste gode tendenser i første omgang, men lyktes ikke på siste tredjedel.

Håland hadde to muligheter til i første omgang. Molde-angriperen ble fint stukket igjennom i midten, men en dårlig første touch gjorde at han ikke fikk skutt. Den tredje sjansen hans var et skudd som ble blokkert. Norge hadde også en meget farlig corner, men dessverre for rødtrøyene suste ballen igjennom hele feltet.

Satset offensivt

Norge gikk rett i angrep etter sidebytte i jakten på en redusering. Innbytter Eman Markovic, fra Zrinjski Mostar, kom veldig nært etter et kvarters spill med et skudd fra 16-meteren som Porto-keeper Diogo Costa så vidt fikk slått til corner.

Markovic lyktes med et nesten identisk skudd. Åtte minutter før slutt reduserte han etter en nydelig enkeltmannsprestasjon. Og like etter ble en annen innbytter, Jens Petter Hauge, stukket igjennom alene med keeper, men Glimt-spissen var offside.

Johansens disipler hadde en meget god sluttspurt og var veldig nært utligning. I det 88. minutt headet Håland i tverrliggeren. Og ett minutt etter kom det en ny stor utligningssjanse da kaptein Leo Skiri Østigård fra Viking headet like utenfor fra kort hold.

Norge satset alt framover, noe som bød på fete kontringsmuligheter.

Portugal brant to gigantsjanser før og etter 2-1-reduseringen. Tre minutter på overtid avgjorde Francisco med sin andre scoring for dagen på en ny overtallskontring. To minutter etter det igjen hadde Erling Braut Håland sin tredje avslutning i tverrliggeren, den andre med hodet.

Christian Dahle Borchgrevink var ubenyttet reserve i åpningskampen.

Johansen: - Vi er litt uheldige

Til tross for at det ble tap tar landslagstrener Johansen med seg mye positivt videre og mener innsatsen var verdt ett poeng.

– Vi sto ganske bra imot, og jeg synes faktisk vi er litt uheldige som ikke står igjen med poeng. Jeg synes vi laget en match mot regjerende europamester i årskullet. De har gode spillere med ball, er kjappe og har raske vinger, sier «Paco» til TV 2.

Han mener det er en fordel å ha møtt den presumptivt sterkeste motstanderen i åpningskampen.

- Det var veldig godt for oss å starte mot et så godt lag, det gjør at vi selv også kommer opp på et nivå der vi er konkurransedyktige. 14 spillere var i aksjon i dag og i tillegg har vi seks sultne ulver på benken. Vi er godt skodd inn mot de to neste kampene, sier brønnøyværingen til NFFs nettsted fotball.no.

Finland neste

De norske guttene møter vertslandet Finland torsdag og Italia i siste gruppekamp søndag. Italia slo Finland 1-0 mandag kveld.

Den andre gruppen består av Frankrike, England, Ukraina og Tyrkia. De to beste i hver gruppe går videre til semifinale, og de fem beste kvalifiserer seg til VM i Polen i 2019. Norges kamper vises på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

Se presentasjonen av spillerstallen her.