Jan-Oddvar Sørnes fra Nordhus ble søndag valgt til ny president i Norges Cykleforbund med 89 av 125 stemmer på forbundstinget i Tønsberg.

Bergen 2017 slått konkurs

Brønnøyværingen var valgkomiteens kandidat og kommer fra ledervervet i Bodø Cykleklubb og forbundets region nord. 51-åringen og resten av sykkel-Norge våknet opp til blåmandag da arrangørselskapet bak VM, Bergen 2017 AS, ble slått konkurs i Bergen tingrett.

Selskapet har over 70 kreditorer. Kravene etter det som ble en sportslig suksess og folkefest utgjør totalt mellom 70 og 80 millioner kroner, ifølge TV2.no.

- Jeg synes det er leit at selskapet nå blir slått konkurs, og jeg føler spesielt med alle kreditorer som blir berørt. Helt uforberedt på at det kunne skje var jeg jo ikke, men det er klart at nå blir det tøffe tak, sier den nyvalgte sykkelpresidenten.

Sørnes mener imidlertid den økonomiske smellen for forbundet ikke blir så stor som man kunne få inntrykk av i nyhetsinnslag om konkursen.

- Tallene som ble presentert er voldsomme. Men det blir på langt nær så ille. All gjelden overføres ikke til forbundet. Vi avventer hva Bergen 2017 melder før vi vet hva forbundet har ansvar for. Men vi antar at kravet fra det internasjonale sykkelforbundet, UCI, på halvannen million euro, nå vil bli rettet til oss, sier Sørnes.

Det tilsvarer drøyt 14 millioner kroner etter dagens kurs. Underskuddsgarantien på fem millioner kroner fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune står også i fare.

Sponsorjakt endte med konkursbegjæring

Paradoksalt nok var det sponsorselskapet som skulle hente inn penger, Interspons AS, med Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt spissen, som begjærte sykkel-VM konkurs. VM er også hovedårsaken til at forbundet la frem et konsernregnskap for 2017 på tinget som viser at tap på 35,4 millioner kroner.

- Jeg har ikke rukket å sette meg inn i alt. Full oversikt får vi først når vi ser hva som kommer ut av bobehandlingen for Bergen 2017, sier Sørnes.

Presidenten og det nye styret må uansett i gang med en stor ryddejobb etter den avgåtte presidenten Harald Tidemann Hansen & Co.

- Det blir magre år hvis vi må ta opp et lån og bruke penger på å betjene det, framfor å kunne bruke de pengene på aktivitet og rekruttering, sier Sørnes.

- Åpenhet, ryddighet, inkludering

Valgkomiteen ønsket å profesjonalisere styret og bygge et sterkt lag under Sørnes' ledelse. Valgkomiteen trekker fram hans sterke faglige kompetanse innen organisasjon og ledelse, hans allsidige erfaring fra prosjekt- og teamarbeid, i inn og utland, samt styreerfaring fra privat og offentlig virksomhet.

- Mine kampsaker er åpenhet, ryddighet, inkludering, og sterkere fokus på barn og unge, og jenter/damer. Her har vi ikke lykkes og vi trenger å tenke alternativt. Jeg er usikker på om frivillighetslinjen er nok alene, og om vi rett og slett må pløye mer ressurser inn i dette. Jeg tror vi har mye å hente fra andre idretter, som for eksempel ski, og et tettere samarbeid her, sier Sørnes.

- Toppidrett og elitesatsing er også selvsagt i NCF. Her vil det være en viktig jobb å gjøre med privatlag vs. landslag, og gi gode vilkår for våre landslag i alle grener. Jeg mener vi har mye å hente på struktur og langsiktighet. Det blir sentralt i styreperioden, i tillegg til å få økonomien på fote igjen, sier Sørnes.

Han er nå den fremste tillitsvalgte for 30.000 medlemmer i 290 klubber fordelt på syv regioner.

- Vi er heldige som har et så fantastisk velfungerende klubbsystem. Jeg et godt nettverk på flere felt, men er sterkest på landevei. Så jeg har en stor jobb foran meg når det gjelder å gjøre meg kjent i flere miljøer, regioner, og klubber. Det vil også komme som en naturlig del av det å sette seg inn i saker og ting, og faktisk representere mye på arrangementer og ritt, sier Sørnes.

Klar til å brette opp ermene

Presidentvervet er godtgjort med et beløp tilsvarende grunnbeløpet i folketrygden (93.634 kroner i 2018). Så Sørnes fortsetter i jobben som professor ved Nord universitet i Bodø. Tinget har nå valgt inn folk med kompetanse innen ledelse, økonomi, jus og mediehåndtering.

- Dette vervet blir å ta mye tid, spesielt nå i starten. Jeg er på en plass i livet at jeg kan prioritere det. Resten av det nyvalgte styret har også signalisert at de er klare for å brette opp ermene og gjøre den dugnadsinnsatsen som trengs, og dette faktisk er, for å rette opp både økonomien og omdømmet til Norges Cykleforbund. De mange hardtarbeidende på grasrota fortjener at vi rydder opp, sier Jan-Oddvar Sørnes.