Arctic Race of Norway returnerer til Finnmark

Sør-Helgeland må vente.
Sport

Den sjette utgaven av verdens nordligste sykkelritt arrangeres i år i Finnmark fra 16. til 19. august. Det én uke senere enn normalt, melder arrangøren i en pressemelding mandag.

Det er for å unngå kollisjon med årets Europamesterskap i Glasgow 5.-12. august.

Fire tøffe etapper

Rittet starter med en 190,5 km lang etappe fra Vadsø til Kirkenes, med målgang kun få kilometer fra den russiske grensen. På første etappe vil rytterne kjempe om poeng til laksetrøya i totalt fire forskjellige stigninger. Etappen har en tøff avslutning med hele 8 prosents stigning de siste 500 meterne.

Slik er de fire etappene i Arctic Race of Norway 2018. 

Andre etappe er utpekt som årets Dronningetappe, ettersom den byr på de vakreste arktiske omgivelsene, heter det i pressemeldingen. Da kommer feltet til å rulle ut av Tana for en 195 km lang dagsetappe til Kjøllefjord. Den andre etappen er på papiret den tøffeste i rittets historie, med en total stigning på 2.700 meter. Den siste og avgjørende stigningen kommer med kun 4 km igjen til målstreken, før etappen avgjøres i en bratt nedkjøring mot Kjøllefjord.

Honningsvåg blir vertskap for starten av den tredje etappen, før 201 kilometer skal tilbakelegges på ferden mot Hammerfest. Som under rittet i 2014 skal feltet ned i en tunnel under havnivå, en uvanlig reise for et internasjonalt sykkelfelt. Også denne etappen har en tøff finish, med en 1,7 km lang klatreavslutning med 5 prosent stigning i snitt.

Spennende finale

Siste etappe er 145 km fra Kvalsund til Alta. Den kuperte finalen har potensial til å endre resultatene fortløpende, noe som gjør at spenningen knyttet til sammenlagtseieren bevares helt til mål. Den siste etappen vil kunne passe bra for Alexander Kristoff og andre spurtkanoner på jakt etter den grønne trøya, framgår det i pressemeldingen.

– Årets ritt har det meste, både med tanke på sportslige utfordringer og spektakulære omgivelser. Vi gleder oss til å komme tilbake til Finnmark, og spesielt ser vi fram til å utforske den østlige delen av fylket som vi ennå ikke har besøkt, sier daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

Han håpet å kunne presentere en internasjonal etappe i år.

– Vi har jobbet lenge og hardt med å få en russisk etappe under årets ritt, men tiden løp dessverre fra oss for 2018. Men samtalene og planleggingen både med russiske og norske myndigheter har vært svært konstruktive, og vi gir ikke opp en mulig russisk etappe i framtiden, sier Dybdal.

Har lovet å komme til Sør-Helgeland

Det er andre gang i rittets historie at etappene legges til Finnmark. Arctic Race of Norway tok med seg verdens beste syklister til Helgeland og var blant annet innom Sandnessjøen og Mosjøen for to år siden. Før 2016-rittet fikk daglig leder og rittets grunnlegger og ARN-ambassadør Thor Hushovd en royal mottakelse da de mellomlandet i Brønnøysund på vei fra sponsoroppdrag på Norne-skipet.

Thor Hushovd og Knut-Eirik Dybdal ble mottatt av ordføreren i Brønnøy, BMKs fanfareorkester og Slaget for laget. Fra venstre: Martin Fanebust, Guttorm Moe, Rita Jonassen, Thor Hushovd, ordfører Johnny Hanssen, daglig leder i Arctic Race of Norway Knut-Eirik Dybdal, Siv Anne Brandmo, Mikkel Frøshaug og John-Arne Warholm.  Foto: Jøran Horn

På spørsmål om Sør-Helgelands framtidige muligheter før å få besøk, svarte Dybdal: 

- Neste gang vi kommer til Helgeland, må vi gå lenger sør, sa han.

Dybdal fastholder lovnaden dagen etter lanseringen av årets ritt.

- Vi ønsker å ta hele Nord-Norge i bruk og Sør-Helgeland er en flott og viktig del. Aller helst skulle vi tatt i bruk hele Nord-Norge hvert år. Men da måtte vi ha hatt minst tre uker, som Tour de France. Vi fikk en veldig flott mottakelse da vi var i Brønnøysund. Vi kommer tilbake, og du skal se det ikke blir om så alt for lenge, sier Knut-Eirik Dybdal.  


Etappene i Arctic Race of Norway 2018:
Torsdag 16. august, etappe 1: Vadsø - Kirkenes, 190,5 km
Fredag ​​17. august, etappe 2: Tana - Kjøllefjord, 195 km
Lørdag 18 august, etappe 3: Honningsvåg - Hammerfest, 201 km
Søndag 19. august, etappe 4: Kvalsund - Alta, 145 km


Runder av i Tromsø

Den femte utgaven av sykkelrittet går i hovedsak i Troms.Nederlender vant Artic Race-etappen

Etappeseieren gikk til Danny van Poppel, det er sykkelfest i Sandnessjøen.

 

Royal mottakelse av sykkelkongen

Brønnøyordføreren, BMK og Slaget for laget flørtet hemningsløst med Arctic Race-ambassadør Thor Hushovd i kveld.

 

- Neste gang må vi gå lengre sør

Arctic race of Norway-sjefen sier at man må lengre sør på Helgeland neste gang.