En prosjektgruppe er i gang med å lage et opplæringssenter for sjøsport som kan brukes av skolene, sjøsportklubben, idrettslag og foreninger.

Brønnøysund har optimale forhold for aktiviteter som kano, kajakk, seiling og dykking. Men barn og ungdom har i begrenset grad hatt et opplæringstilbud.

Samle båter og utstyr

Det ønsker prosjektgruppen bestående av BIL-leder Espen Slotvik, leder i Brønnøy sjøsportklubb Hilde Rønnaug Berntsen og kulturkonsulent i Brønnøy kommune Magnar Solbakk å gjøre noe med.

— Noen skoler har sporadisk gjennomført aktivitetsdager og lignende hvor kano og i noen tilfeller kajakk har vært brukt. Problemet er at det er begrenset med utstyr og veldig ofte er det behov for mye planlegging og koordinering for å kunne gjennomføre slikt, og man er prisgitt vårt raskt skiftende vær. Det samme gjelder for lag og foreninger slik som sjøsportklubben, Barnas turlag og idrettslaget, sier Slotvik.

Prosjektgruppen består av BIL-leder Espen Slotvik, leder i Brønnøy sjøsportklubb Hilde R. Berntsen og kulturkonsulent i Brønnøy kommune Magnar Solbakk. Foto: Jøran Horn

Derfor skal det bygges et naust til oppbevaring av utstyr med kai.

— Kommunen, sjøsportklubben og lagene har noe utstyr hver for seg. Ved å samle dette, og supplere med noe mer, kan vi få til et anlegg som har nødvendige antall kanoer, kajakker, seilejoller, våtdrakter, fridykkingsutstyr og redningsvester til å gi et godt tilbud både til skoleklasser og andre grupper, sier Slotvik.

Ved å samle båter og utstyr vil det bli tilgjengelig for flere.

— Alt i alt vil dette legge til rette for at flere barn og ungdommer får et fortrolig forhold til sjø og vann, samt at de lærer mestring på en annen arena enn tradisjonell idrett. Som kystby er dette en veldig god erfaring å ta med seg videre i livet. Det vil også være et anlegg som tiltrekker seg turister som etterspør aktiv ferie, sier Slotvik.

Svarthopen er et godt sted for et slikt anlegg med tanke på sikkerhet.

– Det å ha et lukket, oversiktlig område som ikke er påvirket av båttrafikk, vind, strøm og bølger gjør det mye tryggere å arrangere aktivitet med store og små grupper. Her er Svarthopen helt ideell med sin naturlige innramming midt i byen og med tilrettelagte turstier rundt hele bassenget, sier Slotvik.

Oppimot en halv million

Prosjektet er beregnet å koste mellom 400.000 og 500.000 kroner.

— Vi har allerede søknad inne om støtte fra Helgeland Sparebanks gavefond. Vil også være grunnlag for å søke spillemidler. Sjøsportklubben, BIL, dykkerklubben og Barnas turlag er inne med egenkapital og dugnad, sier BIL-leder Espen Slotvik.

— Vi venter på noen formelle avklaringer fra kommunen når det gjelder tomt, grunneier er Opplysningsvesenets fond, og teknisk godkjenning. Vi har fått muntlig tilbakemelding på at dette er et prosjekt som vil berike friluftsområdet i Svarthpoen, og at det ikke er i konflikt med reguleringen, sier BIL-leder Espen Slotvik.

Kronerulling til badebrygga fortsetter

Sigve Saltermark og John Arne Warholm startet tidligere i år kronerulling til en badebrygge på 12 kvadratmeter med og en landgang på seks meter.

Ved utgangen av oktober har kronerullingen innbragt drøyt 8.000 kroner.

— Vi hadde kanskje håper på mer, men det får komme etter hvert, og vi har litt «på bok». Vi fikk et så godt tilbud fra en lokal leverandør at vi slo til og satte den i bestilling. Totalt kommer den på mellom 50.000 og 60.000 kroner, men av erfaring vet vi at det ofte kommer litt anleggskostnader i tillegg, sier Warholm.

John Arne Warholm (f.v.) og Sigve Saltermak lanserte ideen med en badebrygge sammen med Helge Lilleheil og Alf-Helge Kristiansen fra Brønnøy kommune i Nord-Svarthopen i høst. Foto: Jøran Horn

Prosjektet er et samarbeid med kommunen og badebrygga vil nå bli koblet til anlegget.

- Den er allerede satt i bestilling, og kronerullingen går fortsatt for de som vil bidra, sier Warholm.