Seier'n er vår!

BIL-juniorene vant verdens tredje største ungdomsturnering.
Sport

Den historiske bragden er et faktum. BIL vant finalen i G17-klassen i Dana Cup 2-0 mot Djerv 1919 fra Haugesund. Kaptein Fredrik Salhus og Joakim Stormo Halsen scoret målene. Det var lagets åttende strake seirer med 25-2 i samlet målforskjell.

- Det er fantastisk imponerende, sier leder i BIL Fotball Ole-Inge Jenssen.

- Å vinne Dana Cup er den desidert  største prestasjonen noe fotballag fra Sør-Helgeland har gjort, fastslår Knut Brækkan. Han trente BIL-juniorene som kom til kvartfinalen i Norway Cup i 1979 sammen med Thor Knutsen og Svein Helge "Flisa" Nilsen. Og som tidligere sportsjournalist og redaktør i Brønnøysunds Avis har han fulgt idretten i regionen generelt og fotballen spesielt i en mannsalder.

Finaleseieren kommer høyt opp på listen over idrettsprestasjoner samlet sett også.

Ungt lag BIL stilte med tre overåige spillere, slik turneringsreglementet tillater. Men halvparten av G17-troppen er underårig og besto av kun 14 spillere da sluttspillet startet. Det gjør ikke prestasjonen mindre.

Trener Alexander Ediassen har trent denne gjengen lenge, og er med rette stolt av guttene som kommer fra Brønnøysund, Velfjord, Vega og Vevelstad, samt en gjestespiller fra Fauske/Sprint.

– Dette laget slutter ikke å imponere meg. Dette er «betalingen» for det spillerne og vi i trenerteamet har jobbet med de fire-fem siste årene, sier han.

Det er også «betaling» til de mange ildsjelene som har lagt ned utallige dugnadstimer. Ikke minst i en betydelig anleggssatsing de siste årene med airdomen som prikken over i-en.

Norway Cup som starter søndag befester posisjonen som verdens største fotballturnering. Den 43. utgaven setter ny rekord med 1.639 lag og 32.000 spillere. Dana Cup er tredje størst, men den mest internasjonale turneringen. 2015-utgaven hadde 1.000 lag fra 45 nasjoner. BIL møtte finsk, svensk, tysk, skotsk og georgiansk motstand, i tillegg til tre norske lag. G17-klassen besto av 62 lag.

En slik triumf gir inspirasjon til resten av de unge fotballspillerne på Sør-Helgeland. Det er også godt nytt for BILs A-lag. Syv av spillerne på vinnerlaget spilte de fleste vårkampene for A-laget som leder 4. divisjon HeSa. Ytterligere fem har også bidratt. 15. august fortsetter jakten på opprykk til 3. divisjon.


BILs seiersrekke i Hjørring på Nord-Jylland:

Gruppespillet: BIL - Mandalskameratene 4-0

Gruppespillet: BIL - NJS (Finland) 3-0

Gruppespillet: BIL - Ockelbo (Sverige) 6-0

16-delsfinale: BIL - Eidanger (Porsgrunn) 4-0

8-delsfinale: BIL - Düren-Niederau (Tyskland) 2-1

Kvartfinale: BIL - Clachnacuddin (Skottland) 1-0

Semifinale: BIL - Vake (Georgia) 3-1

Finale: BIL - Djerv 1919  2-0

Samlet: 8-0-0 25-2


Finalen ble streamet live på Dana Cups nett-TV, som var linket opp til BAnett.

Vi fulgte utviklingen:

50 min: 2-0 til BIL. Djerv prøver febrisk å flytte opp alt de har og slå langt, men slurver. BIL bryter, ballen slås mot Joakim Stormo Halsen som har krutt igjen i beina etter 399 minutter på fire dager til å vinne løpsduellen og ballen, han rundet iskaldt keeper og punktere finalen.

48: Stor Djerv-sjanse. Stopperen som er flyttet opp vinner stussen og så får spissen skutt, men like utenfor. To minutter igjen.

47 min: Dobbeltbytte for BIL. Lasse Hansen Lien og Fredrik Dahle Moe ut, Adrian Sandvik og Hallvard Hermstad Grande inn. Tre minutter igjen.

43 min: Djerv prøver å kjøre opp laget. Det gir BIL overgangsmuligheter. Halsen spiller elegant fri Espen Øverås som kommer inn i 16-metern, men blir taklet i skuddøyeblikket.

33 min: 1-0 til BIL. Fredrik Salhus får ballen etter stuss fra den påfølgende corneren, demper på brystet og setter ballen utagbart i krysset i en og samme bevegelse.

32 min: Halsen vender seg fri på 16-meter og skyter en lur dupper, som keeper slår til corner.

Står det uavgjort ved full tid blir det 2 x 5 min eksraomganger og om nødvendig straffekonk.

Mange slitne bein. Dette er begge lags åttende kamp på fire dager.

30 min: BIL har hatt flere dødballer.

BIL-trener Alexander Ediassen vil ha spillet rundt på kantene, men Djerv er flinke til å falle av og nekte bakrom.

PAUSE

25 min: Espen Øverås løper seg fri på høyre, kommer inn i feltet og avslutter, men keeper redder.

22 min: Dennis Berg Smalsundmo redder et langskudd. Returen vinnes av Djerv-kanten, men forseringen inn i feltet takles.

21 min: Halsen jager en ball mellom stopperne og når den med hodet. Keeper redder igjen.

16 min: Joakim Stormo Halsen drible seg igjennom på venstre, men kommer for skrått og skyter rett på Djerv-keeper Jostein Larsen. BIL er kommet klart best i gang.

13 min: Djerv farlig frampå, men Fredrik Dahle Moe rydder opp.

12 min: BIL har kampens første store sjanse. Flott innlegg fra Isak Helstad Amundsen. Lasse Hansen Lien når ikke ballen.

BILs lag (4-1-4-1): Dennis Berg Smalsundmo - Fredrik Dahle Moe, Tobias Lund Korsgaten, Henning Borgen Gladsø, Isak Helstad Amundsen - Jonas Sørli Dåbakk, Espen Øverås, Stian Kristianen, Fredrik Salhus (Kaptein), Joakim Stormo Halsen - Lasse Hansen Lien

På benken: Ivar-Valluvan Busch, Adrian Sandvik og Hallvard Hermstad Grande.

BIL møter Djerv 1919 fra Haugesund i G17-finalen på Hjørring stadion klokken 19.15.

Alle finalene streames live på nett-TV, som er linket opp til denne siden på BAnett.


Djerv 1919s kamper

Gruppespillet: Djerv 1919 - Bindslev-Tversted IF (Danmark) 7-0

Gruppespillet: Djerv 1919 - Haslum 7-1

Gruppespillet: Djerv 1919 - Vake (Belgia) 0-0

16-delsfinale: Djerv 1919 - Apensen Harsefeld (Tyskland) 1-0

8-delsfinale: Djerv 1919 - Sverresborg (Trondheim) 3-0

Kvartfinale: Djerv 1919 - Lüneburg All Stars (Tyksland) 2-1

Semifinale. Djerv 1919 - Gneist (Bergen) 5-4