Strømprisene synker

Strømprisene er nå på det laveste de har vært i år, men er likevel 50 prosent høyere enn de var på samme tid ifjor.

Denne uken forventes strømprisene å stige igjen. Sammenlignet med i fjor var de også høye i helgen.  Foto: Matti Riesto

Pluss

I løpet av helgen så vi de laveste strømprisene så langt i år. Prisene er forventet å øke tilbake til normalt i løpet av uken.

Høyere enn i fjor

Statistikk ifra Nordpool viser at prisene i helgen var de laveste så langt i år. Den lå på 45,95 euro per megawattime på søndag. Prisen sank mest fra onsdag (52,00 euro) til torsdag (49,72 euro). Den fortsatte å synke frem til søndag og ser nå til å være på vei opp igjen ifølge statistikk ifra Nordpool.

Til tross for at prisene har vært relativt lave lå de på rundt 31,15 euro den 10. februar ifjor. Mer om hvorfor kan du lese her.

Lavere i helgene

Marius Holm Rennesund ifra Thema Consulting group forklarte til E24, 4 årsaker til at prisene har sunket.

– Spotprisen er som regel lavere i helgene, fordi forbruket da er lavere enn i ukedagene. I tillegg skal det bli varmt og vått, og det varme været trekker etterspørselen ytterligere ned, sier Rennesund til E24.

– Vi får også litt nedbør som hjelper på hydrologien, selv om det ikke er så mye. I tillegg er kull- og CO2-prisene i Europa også litt ned, sier han til E24.

Ifølge Rennesund skal strømprisen trolig stige igjen denne uken. Kontraktene for strøm for leveranse i tiden fremover ligger på nær 50 øre kilowattimen.

– Markedet forventer at vi skal opp på 50 euro per megawattime (49 øre kilowattimen) neste uke igjen. Da er vi tilbake i ukedagene hvor forbruket er høyere. Det skal også bli litt kaldere og tørrere igjen. Men kull- og CO2-prisene har kommet litt ned i det siste, og det hjelper, sier Rennesund.