30 minutter til Namsos

Pluss

— Hvor lang tid tar det å nå St. Olavs, Namsos og Mo i Rana med nåværende luftambulansehelikopter stasjonert i Brønnøy?

Akkurat det har vi spurt Helgelandssykehusets AMK sentral ved områdesjef Arne Finseth om, og Luftambulansetjenesten HF. Finseth svarer ved å vise til Luftambulansetjenesten.

Flytidene

Kommunikasjonssjef Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten HF hjelper oss å få svar.

Han oppgir følgende reelle flytider med det nye helikopteret H145 T2 i Brønnøysund, målt i direkte flygning i null vind og i en høyde på 2000 fot:

  • Brønnøysund til St. Olavs, 131 NM, 60 minutter
  • Brønnøysund til Namsos, 61 NM, 30 minutter
  • Brønnøysund til Mo i Rana, 71 NM, 34 minutter

Haarvik poengterer at værforhold alltid vil ha innvirkning på flytid.

"Med mot eller medvind vil tidsbruken gå noen få minutter opp eller ned, men dette vil normalt ikke gi store utslag. Mangel på sikt kan også forsinke flygningen noen ganger", skriver Haarvik

Indre blødninger

— I hvilken grad er det mulig for lege på stedet å vurdere indre blødninger? Hvilken betydning har den gyldne timen?

— Indre blødninger kan være vanskelig å bedømme, men i dag har ambulansehelikopterlegen ultralydapparat som gjør det enklere. Er det en svær rift i leveren, så er det ingen andre enn en kirurg som kan gjøre noe med dette, og det er tiden til du kommer til sykehus hvor en kirurg kan åpne buken, som avgjør. Den gyldne timen er veldig avhengig hva som feiler pasienten og i hvilken grad den kan stabiliseres. En alvorlig hodeskade vil en anestesilege på helikopteret til en viss grad kunne stabilisere ved å legge pasienten i narkose og stabilisere blodtrykket, sier Pål Madsen, medisinsk rådgiver i Luftambulansetjenesten HF.